Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZELENÝ, ČERNÝ, OVOCNÝ, BYLINKOVÝ. KTERÝ ČAJ JAK PÍT?

ZELENÝ, ČERNÝ, OVOCNÝ, BYLINKOVÝ. KTERÝ ČAJ JAK PÍT?

15. 9. 2017 - Každý čaj chutná jinak, jinak se vyrábí, obsahuje něco jiného. Když už ho ale chceme pít, měli bychom si vybírat ty kvalitnější, ne „smetí“, kterého v obchodě prodávají 20 sáčků za pět korun.

Taky si ráda dáš čaj, když konečně dorazíš domů po náročném pracovním dni? Nebo ti dělá společnost během celého dne? Ať tak, či tak, podívej se společně s námi na to, jak který účinkuje a s kterým bys to rozhodně neměla přehánět.

Každý čaj chutná jinak, jinak se vyrábí, obsahuje něco jiného. Když už ho ale chceme pít, měli bychom si vybírat ty kvalitnější, ne „smetí“, kterého v obchodě prodávají 20 sáčků za pět korun. Platí to u každého druhu. Opravdu kvalitní čaje jsou sypané, nikoli porcované. Některé dobré a prověřené značky už ale prokoukly lidskou lenost a neochotu pracovat se sypaným čajem a sítkem, takže se pustili do porcování. Potom ale mluvíme o čajích, jejichž cena začíná zhruba na 70 korunách za klasickou krabičku s dvaceti sáčky.

Zelený čaj: lahodné pohlazení, které nabudí

Kvalitní zelený čaj lidé pijí nejen proto, že jim chutná, ale taky proto, že obsahuje kofein, a tím pádem dokáže pořádně nakopnout. Tento druh čaj má historii delší než 5 000 let a oblíbený je především na Východě, v Asii. Poslední roky ale čím dál víc dobývá i Západ, kde se tradičně pije spíš čaj černý.

Zelený čaj kromě nabuzení nabízí i spoustu blahodárných vlastností – pomáhá například v preventivním boji proti cukrovce nebo onemocněním srdce, snižuje hladinu cholesterolu a taky obsahuje spoustu antioxidantů, které pomáhají tělu zbavovat se škodlivin, jež se v něm hromadí.

Pro maximální zdravotní efekt odborníci doporučují pít zelený čaj pravidelně, například šálek denně. Na druhou stranu ale musíme varovat před dehydratací, která hrozí nadměrným užíváním. Pitný režim, v němž je zelený čaj, je třeba doplňovat především čistou vodou. Tento druh čaje totiž dehydratuje, což se může projevit například jako bolest hlavy, ale i horší zdravotní komplikace.

Pozor! Zelený čaj prý pomáhá při hubnutí, protože stimuluje výměnu látkovou. Tak s chutí na šálek!

Zelený čaj při svém zpracování prochází jen minimální oxidací. Lístky se tepelně ošetří, čímž dojde k minimalizaci oxidace, potom dojde na jejich pražení nebo na paření ve speciálních pecích. Chuť je závislá na typu čaje.

Černý čaj: klasika, která neomrzí

Zatímco někdo černý čaj nemůže ani cítit, jiný na něj nedá dopustit, především po ránu. I tenhle druh čaje totiž obsahuje kofein, a když se chceme po ránu pořádně probrat bez kafe, přichází na řadu právě on. I proto tu opět platí, že bys ho neměla denně vypít přespříliš a jeho popíjení bys měla doplnit pitím čisté vody.

Ne úplně pozitivní dopad má taky na zuby. Je to právě černý čaj, který vytváří nevzhledné flíčky a fleky na zubech, které potom dá dolů jedině zubař nebo hygienista se svým nářadíčkem. Na druhou stranu je černý čaj skvělý na podrážděný žaludek a při nezbytné dietě při střevních potížích. Dobrý je i pro případ onemocnění dýchacích cest, při nichž pomáhá k snazšímu vykašlávání.

Černý čaj prochází delší oxidací než ten zelený. Specifická je také silnější vůně, která vydrží dlouhé roky, pokud ho tedy nenecháš úmyslně vyčichnout. Podle tradiční metody se po několikahodinovém sušení lístky svinou, třídí, nechají se ve vlhkém prostředí a ve vlhku oxidovat a následně se dosuší.

Ovocný čaj: delikátní zážitek pro jakoukoli příležitost

Ovocný čaj si ráda dáš, když jsi nemocná, když máš pracovní schůzku nebo s kamarádkou dumáš nad tím, na jakou akci vyrazíte. Vynikající je jak teplý, tak studený, doslazený i neslazený. Nejlepší ovocný čaj je vždycky ten, který si doma vyrobíš – ze skutečného a hmatatelného ovoce a bez chemických úprav. Právě ona chemie může být výslednou chutí a vůní čaje. S ovocem jako takovým tak nemusí mít ani za mák společného.

Ovocný čaj má tu výhodu, že nedehydratuje, takže se dá pít místo vody, když nám tahle tekutina moc nejede. Před lety se však vědci zaskočili svět tvrzením, že není zdravý – fatální následky může mít za jistých podmínek například pro zubní sklovinu. Říká se taky, že ovocné čaje překyselují organismus. A překyselení je v dnešní době strašákem každého druhého člověka.

Pokud si koupíš kvalitnější ovocný čaj, v jeho základu nebude chybět ibišek, šípek, jablečná dužina a pomerančová kůra. Základ se dále obohacuje o kousky vybraného ovoce, například malin, jahod, borůvek a dalšího. Pokud čaj výrazně voní, mohou za to ale spíš umělá aromata.

Bylinkový čaj: na zdraví i na nervy

Každá bylinka něco v těle podporuje. Zahání únavu, ulevuje od stresu, pomáhá se spánkem, zklidňuje, mírní bolesti, je dobrá na žaludek i další orgány. Sušené bylinky nebo jejich směsi se dají snadno koupit sypané i porcované, pokud ale pěstuješ bylinky ty sama nebo třeba někdo z rodiny, můžeš si pak namíchat svůj nápoj.

Vždycky si ale najdi návod, abys to s bylinkami nepřehnala. Taky dávej pozor na to, jaké bylinky užíváš. Pokud potřebuješ například zklidnit, protože jsi ve stresu, můžeš si dát meduňku nebo třezalku. Pak se ale nevyplatí sedat si za volant nebo dělat jiné věci náročné na soustředění.

Bylinkový čaj se dá podle odborníků pít neomezeně, například heřmánkový nebo mátový čaj nikdy nikomu snad neublížil. I tak bychom se ale přimluvily za doplnění pitného režimu čistou vodou.

 

Zdroj: Aira GROUP s.r.o., www.jsmekocky.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

 

 

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz