26. 9. 2017 - Podzim sice umí okouzlit záplavou barevných listů, stejně dobře ale dokáže znepříjemnit den studeným deštěm a ostrým větrem. V takových chvílích je nejlepší zůstat doma pod dekou s šálkem něčeho teplého v ruce.
HOT CHOCOLATE
Udělejte si v sychravých dnech radost a připravte pro sebe i své nejbližší horkou čokoládu doplněnou panákem hedvábného alkoholu. Whisky kakaový nápoj zjemní a dodá lehké kořeněné tóny, které z vaší čokolády udělají neodolatelnou pochoutku.
Na tři až čtyři porce budete potřebovat:
120 ml Johnnie Walker Red Label
700 ml plnotučného mléka
125 g hořké čokolády
2 lžíce cukru
špetku soli
šlehačku na ozdobu
Jak připravit:
Nejprve ohřejte mléko společně s cukrem a tekutinu udržujte teplou na středním plameni. Přidejte pokrájenou čokoládu a míchejte, dokud se všechna nerozpustí a směs dostane hladkou, sametovou strukturu. Následně přilejte Johnnie Walker whisky, vhoďte špetku soli a opět jemně promíchejte. Podávejte ozdobené šlehačkovou čepicí.
TIP:
Opravdový gurmáni čokoládu doplňují ještě o lehké vanilkové aroma. Toho dosáhnou tak, že na začátku do teplého mléka vloží kromě cukru také vanilkový lusk a vyjmou ho až těsně před tím, než do čokolády přilejí whisky.
HOT TODDY
Citronová šťáva nabitá vitamíny, voňavá skořice, hřebíček, med a sametová whisky – to je celosvětově oblíbený teplý nápoj známý pod jménem Hot Toddy.
Zahřejte se kořeněnou lahůdkou a vychutnejte si ideální podzimní mix chutí. Budete překvapeni, co z tak prostých ingrediencí vykouzlíte. Teplá pochoutka vám nejen zachutná, ale může napomoct i v boji proti chřipce nebo nachlazení. Hot Toddy je jednoduše ideální spojenec do deštivých podzimních dní.
Na jednu porci budete potřebovat:
25 ml tekutého medu
75 ml horké vody
25 ml citronové šťávy
50 ml Johnnie Walker Red Label
celou skořici
několik hřebíčků
čtvrtku citronu
Jak připravit:
Do sklenice, ve které budete horký nápoj podávat, nalijte med. Poté přidejte horkou vodu a citronovou šťávu. Pořádně promíchejte, aby se med rozpustil, a dolejte whisky. No ozdobu Hot Toddyho použijte omytou čtvrtku citronu, do níž zapíchejte několik hřebíčků a vložte ji společně se skořicí do nápoje.
Zdroj: Sylvie Micková, text + foto
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.