29. 9. 2017 - „Od roku 1989 udělalo pivovarnictví v Čechách úspěšný pokrok,“ říká Ing. Jiří Boček, bývalý generální ředitel Budějovického pivovaru Budweiser Budvar. Český svaz pivovarů a sladoven ho spolu s Ing. Jaroslavem Urbanem ze společnosti Chmelařství Žatec uvedl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
Jedenáctý ročník Čestné plakety českého sládka Františka Ondřeje Poupěte převzala profesorka Ing. Gabriela Basařová, DrSC. Další oceněnou byla RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a posledním oceněným se stal Ing. Josef Vávra, vrchní sládek pivovaru Bernard. Slavnostní uvedení a předání se uskutečnilo 26. září k příležitosti konání Svatováclavské slavnosti.
„Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství jsou každoročně uváděny významné osobnosti pivovarsko-sladařského oboru. Toto nejvyšší ocenění je odměnou těm, kteří svými znalostmi, schopnostmi, vysokou odborností i pracovitostí a morálním příkladem přispěli k tomu, že se pivovarnictví spolu se sladařstvím, chmelařstvím a pěstitelstvím stalo nedílnou součástí společnosti, kultury a profesního věhlasu České republiky,“ říká na adresu letošních oceněných předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal, a dodává: „I přes veškeré technologické pokroky nesmíme zapomínat, že výjimečnou chuť českého piva dělají především lidi.“
Síň slávy českého pivovarství a sladařství
Ing. Jiří Boček v roce 1983 nastoupil jako technolog a mistr varen do Budějovického pivovaru. Do roku 2016 zastával úspěšných 25 let funkci generálního ředitele podniku. Má významné zásluhy
na nevídaném růstu pivovaru v celé jeho 122 leté historii a na prosazení originálního budějovického piva pod značkou Budweiser Budvar ve světě. Z 18 exportních teritorií do současných 80 zemí i přes dlouhodobé soudní spory s největší pivovarnickou společností světa. V současné době je Budějovický Budvar na horní hranici výrobní a logistické kapacity a investuje do dalšího svého rozvoje. „Vstup do síně slávy je pro mě nejvyšším oceněním mé celoživotní a bohaté profesní kariéry v pivovarnictví od pivovarníků, velmi si jej vážím“, říká již bývalý generální ředitel Budvaru Jiří Boček.
Ing. Jaroslav Urban svou profesní dráhu započal v roce 1973, kdy nastoupil do tehdejšího oborového podniku Chmelařství v Žatci, kde působil až do svého odchodu do důchodu. Celkem ve Chmelařství působil 41 let. V roce 1991 se stal iniciátorem výstavby zpracovatelské linky na výrobu granulí typu 45 a 90 v areálu Chmelařství v Žatci. Také se podílel na otevření Chmelařského muzea, které bylo v Žatci slavnostně otevřeno v roce 1997. Pyšní se také titulem předsedy Technické komise, pro kterou vedl jednání v Anglii, Bulharsku, Číně, USA a také Francii. „Měl jsem v plánu ještě balící stroj na výrobu malých sáčků, aby byly pokryty požadavky minipivovarů na velikost balení. Pevně věřím, že můj nástupce dotáhne tento rest do zdárného konce,“ ohlíží se s úsměvem za svou kariérou Jaroslav Urban.
Cena českého sládka F. O. Poupěte
Jako jedna z mála žen prolomila před šedesáti lety patriarchát v oblasti pivovarnictví, když nastoupila do Plzeňského Prazdroje. Profesorka Ing. Gabriela Basařová, DrSc. je první laureátkou Síně slávy roku 2002. O deset let později obdržela státní vyznamenání prezidenta ČR za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství. Výsledky své vědecké a odborné činnosti zveřejnila ve více než 500 publikacích doma i v zahraničí. Cenu F. O. Poupěte obdržela již podruhé, poprvé ji získala v roce 2014. „Velice si s kolektivem autorů vážíme, že nám je udělena cena F. O. Poupěte za naši knihu Sladařství - teorie a praxe výroby sladu,“ doplňuje mezi oceněnými profesorka Basařová.
Čestnou plaketu Františka Ondřeje Poupěte převzala RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. za knihu Senzorická analýza piva, která vyšla v březnu tohoto roku. Kniha se zabývá všemi aspekty spojenými se senzorickou analýzou a je napsána tak, aby byla srozumitelná nejen profesionálům, ale i poučeným laikům, kteří se o pivo zajímají. „ Je mi velkou ctí, nikdy předtím jsem tak významné ocenění za svoji práci nedostala. Analýze piva se profesionálně věnuji 7 let, právě proto si ceny velmi vážím a považuji ji za znamení, že mne pivovarská komunita přijala mezi sebe,“ komentuje oceněná doktorka věd.
I vrchní sládek pivovaru Bernard, Ing. Josef Vávra, dostal letos čestnou plaketu F. O. Poupěte. Začínal jako vedoucí stáčíren lahví na Moravě. V roce 1991 společně se Stanislavem Bernardem vydražili zkrachovalý pivovar v Humpolci a tak tehdy začala velká kariéra inženýra Vávry. Brzy se stal generálním ředitelem Sladovny Bernard a následně i celého pivovaru. Za rok 2013 se může pyšnit cenou Manažera roku v oboru gastronomie. „Jsem hrdý na všechna naše piva, která vaříme a která získávají každý rok desítky degustačních ocenění po celém světě. Největší radost mi však dělá to, že chutná koncovým spotřebitelům, že se prostě dobře prodává a nejzábavnější je to, když se pivo pije v hospodě,“ potěšeně dodává Ing. Josef Vávra.
„Cenu F. O. Poupěte udělujeme pravidelně od roku 2007 vynikajícím profesionálům v pivovarském oboru. Jedná se o ocenění za mimořádný přínos českému pivovarství, sladařství a jeho návazným odvětvím, včetně počinu z oblasti vědy a výzkumu. Všem letošním oceněným srdečně děkuji za jejich píli v pivovarském oboru,“ dodává závěrem František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
O ČSPS:
Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 26 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz
Zdroj: foto a text Marek Vomočil, tisková zpráva
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.