Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ČEŠTÍ TEATENDEŘI SE VRACEJÍ Z ČÍNY S DVĚMA ZLATÝMI!

ČEŠTÍ TEATENDEŘI SE VRACEJÍ Z ČÍNY S DVĚMA ZLATÝMI!

5. 10. 2017 - Úspěšná výprava českých teatenderů se dnes vrací z Číny do České republiky. V nejlidnatější zemi světa se v minulém týdnu čtyři čeští reprezentanti zúčastnili světového finále soutěže Tea Masters Cup, který je jako jediné celosvětové klání svého druhu považován za čajové mistrovství světa.

Do letošního třetího ročníku se zapojila dvacítka zemí.

Zástupci sekce Czech Teatenders, která je součástí České barmanské asociace, si ve městě Enshi vedli naprosto fantasticky – zaznamenali prvenství hned ve dvou z celkových čtyř disciplín. Ve dvě zlaté medaile před světovým finále nedoufal ani ten nejzarytější optimista, nejčastěji se mluvilo o možnosti „urvat nějaké místo na bedně“.

První zlato vybojoval v disciplíně Tea Degustation provozní brněnské čajovny Leyaly Jakub Ryšavý. V prvním kole (rozeznávání ingrediencí soutěžního blendu) určil správně dva ze tří vzorků, ve druhém kole (degustace čajů) se mu podařilo zařadit čtyři z pěti vzorků.

 

„Pro lepší zapamatování jsem si vzorky při nachutnávání spojoval se zážitky z minulosti, s obrazy ze svého života, zkušenostmi, vůněmi, a pečlivě si je zapisoval. Tato technika se mi nakonec osvědčila, rozeznal jsem nejvíce vzorků ze všech soutěžících,“ popisuje svůj výkon Jakub Ryšavý.

 

Vůbec poprvé se na Tea Masters Cupu soutěžilo v disciplíně Tea Mixology. Její vítězkou se stala Kateřina Vymazalová, teprve osmnáctiletá studentka SOŠ a SOU Polička. Připravovala dva míchané drinky – první ve složení čaj místní produkce, mangový džus, cukrový rozvar a citrusový mix, druhý se skládal z čaje Sencha Asanoka Kirishima, banánového džusu, medové vody a citronového freshe.

 

„S naprostou profesionalitou namíchala dva skvělé koktejly, při prezentaci mnohokrát pobavila a rozesmála celý sál,“ dodává k vystoupení Kateřiny Vymazalové vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč, jenž kvarteto českých soutěžících v Číně doprovázel.

Na nemedailových pozicích se ve svých disciplínách umístili Libor Andla (Tea Preparation) a Karel Veverka (Tea Foodpairing).

 

Soutěž Tea Masters Cup byla součástí mezinárodního čajového fóra ITF 2017 a kvalifikovali se ni pouze vítězové národních kol. Fóra se zúčastnili zástupci vlád čajových zemí, lidé z významných čajových institucí a asociací a mnoho osobností čajové kultury globálního významu.

„Skvělá byla i samotná organizace. Zázemí, prostory, plynulost a napětí, to vše v kombinaci s výkony soutěžících tvořilo dokonalou atmosféru,“ hodnotí Jiří Boháč. V závěru pobytu ještě teatendeři podnikali výlety na několik místních čajových plantáží a navazovali nové profesní kontakty.

 

Zdroj: Michael Lapčík, PR manažer, Česká barmanská asociace

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz