6. 10. 2017 - Pivo je pro Čechy výjimečnou potravinářskou komoditou. Spotřebitelé sledují mnoho aspektů ve vztahu k tomuto nápoji.
Jistě i cenu, ale ve srovnání s jinými potravinami a nápoji daleko pečlivěji i sortiment a kvalitu; a proto se zajímají i o vývoj regulace této komodity.
Na tiskové konferenci, konané v úterý 3. října 2017 od 10:00 hod v Pivovarském domě, Ječná 14, Praha 2, Sdružení českých spotřebitelů a Český svaz pivovarů a sladoven seznámili novinářskou obec s vývojem právních předpisů pro oblast piva a s novou publikací SČS, která nabízí spotřebitelům lepší orientaci v kvalitě zlatého moku.
Téma nové legislativy pro pivo uvedla Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, přičemž zdůraznila: „Spotřebitele ve vztahu k nové vyhlášce o nápojích zejména zajímá nově vymezené členění piv. Z pohledu způsobu kvašení „máme“ piva spodně anebo svrchně kvašená. Mezi tuto druhou skupinu patří nyní tak oblíbená piva malých pivovarů typu ale (IPA, APA). Ve vztahu k označení piv dle obsahu extraktu původní mladiny si spotřebitelé budou zvykat na nová vymezení pojmů piva stolního, výčepního, ležáku, silného či plného.“
K vydání publikace sdělil Libor Dupal, předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů: „Publikační činnost SČS v této edici je prováděna v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny a její pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel, jejíž činnost SČS koordinuje a řídí; činnost skupiny je prostřednictvím ČTPP podpořena finančně Ministerstvem zemědělství. Publikace mají za cíl podpořit orientaci spotřebitelů v kvalitě různých výrobkových skupin potravin, nyní tedy komodity pivo.“
Publikace: http://www.konzument.cz/users/publications/4-publikace/294-jak-pozname-kvalitu-pivo.pdf
Zdroj: Sdružení českých spotřebitelů, o.s., www.konzument.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.