9. 10. 2017 - Češi mají rajčata čím dál raději, jak vyplývá z mnoha spotřebitelských průzkumů.
Podle Českého statistického úřadu byla jejich spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 dokonce 12 kg. Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka.
Jaké pozitivní účinky mají na náš organismus?
Rajčata a jejich vliv na zdraví
Složení rajčat je pro náš organismus prospěšná z hlediska obsahu některých látek. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet - mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Jaké máme druhy rajčat
Rajčata patří stejně jako lilek nebo brambory do čeledi lilkovitých. V našich podmínkách se jim velmi daří, a proto byly vyšlechtěny různé odrůdy lišící se jak velikostí a tvarem, tak i barvou. Rajčata mohou být malá (cherry), velká, soudkovitá, kulatá, hruškovitá, masitá, žlutá i oranžová apod.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, www.akademiekvality.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.