Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU KEČUPU?

NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU KEČUPU?

16. 10. 2017 - Máte rádi kečup a nevíte, podle čeho si vybrat ten kvalitní? Nejdříve se pojďme podívat na základní parametry.

Pojmenování

Už jen pouhý název napoví, zda se jedná o kečup nebo o jeho náhražku. Správné názvosloví je stanoveno českými právními předpisy. Základním parametrem je množství rajčat, které bylo pro výrobu použito. „Pokud se výrobek jmenuje „kečupová omáčka“, „červená omáčka“, „kečap“ apod., zpravidla to znamená, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu. Proto nemůže být pojmenován jako kečup,“ vysvětluje Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Suroviny

Základem pro výrobu kečupu jsou koncentrovaný rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl a koření. Použité rajčatové protlaky se rozlišují podle koncentrace, tedy podle stupně zahuštění čerstvých rajčat. V kečupu nesmí být žádná barviva.

Obsah rajčat

Obsah rajčat v kečupu by měl být min. 140 g rajčat na jeho 100 g. Jestliže je navíc kečup označen výrazy „prima“, „extra“ či „speciál“, musí obsahovat min. 200 g rajčat na 100 g kečupu.

„Vybrat kvalitní kečup není jednoduché. Lze se však řídit obecný pravidlem: čím vyšší podíl rajčat, tím lépe. Ideální je tedy sáhnout po kečupu, který obsahuje 200 g rajčat na 100 g kečupu.“

Konzervanty

Pro výrobu kečupů a zajištění jejich trvanlivosti jsou používány dva základní technologické postupy. První je založen na tepelném zákroku (sterilaci), druhý na použití konzervačních látek, které je regulováno právními předpisy. Aktuálně je pro tyto účely možné využít kyselinu sorbovou a benzoovou (nebo jejich soli), příp. jejich kombinaci. Jak je to značeno na etiketách?

„Přídatné látky se označují vždy názvem skupiny, po kterém následuje jejich specifický název, nebo případně jejich číslo E. Coby příklad můžeme uvést konzervant E 200, který se také může označit jako konzervant kyselina sorbová (její soli E201 a E203). Kyselina benzoová má kód E210 (její soli E211, E212 a E213). Přídavek konzervantů nemá vliv na chuť výrobku. Veškeré informace o konkrétním výrobku najdete na jeho etiketě.“

Chcete se dozvědět více o kečupu? Podívejte se na naše edukativní video o kečupu. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

 

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, www.akademiekvality.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz