18. 10. 2017 - Týdenní kavárenský festival ve Zlínském kraji sice již proběhl, jeho vyvrcholení nás ale teprve čeká. Přijměte proto pozvání na Den kávy, který se bude v sobotu konat na zámku ve Zlíně. Věřte, že se i ti nejzarytější milovníci černého nápoje dozví spoustu nových a netušených zajímavostí.
Oslavy kávy vyvrcholí 21. října Dnem kávy ve Zlíně na zámku. Začátek je v 10.00, konec v 17.30 hodin. Co vás čeká? Stánky regionálních pražíren, dodavatelů kávy i místních kaváren. „Návštěvníci se mohou těšit také na kávové přednášky profesionálů v dopoledním a opakujícím se odpoledním bloku i na ochutnávky a degustace káv připravených různými způsoby.
Vstupné na akci je stejné jako loni, tedy 50 korun. Bezplatně je zajištěn pitný režim ve formě vody v barelech. V ceně vstupného jsou i všechny přednášky,“ pozval pořadatel Jaroslav Střecha. Upřesnil, že ve vnitřních prostorách zámku je připraveno 15 stánků, které nabídnou lidem kávu, kávové speciality nebo také míchané drinky s kávou. „Představí se zde většina pražíren ze Zlínského kraje, nově dvě pražírny z Olomouce a jedna pražská. Zajímavá bude degustace kávy, tzv. cupping, a to pod vedením Tomáše Konečného ze zlínské kavárny Kafec. Zájemci si budou moci s pomocí baristky připravit na profesionálním kávovaru vlastní espresso a zajímavým bude určitě i workshop Latte Art – vytváření různých obrázků do kávy“ upřesnil Jaroslav Střecha.
Kdo dorazí na Den kávy, může navštívit hned čtyři přednášky v dopoledním nebo odpoledním bloku (jedna stejná přednáška bude ve dvou různých časech, např. ráno v 10.20 a odpoledne ve 14.00 hod). Jedná se o tato témata:
PROGRAM DEN KÁVY ZLÍN 2017/ZÁMEK ZLÍN
PŘEDNÁŠKY/nádvoří zámku
10.00: zahájení akce
Dopolední blok přednášek
10.20 – 10.50: přednáška č. 1 – Arabika versus Robusta v naší kávě/Ladislav Derych - pražírna Coffeespot z Huštěnovic
11.00 – 11.30: přednáška č. 2 – Správná příprava kávy – espresso. Na kávových plantážích v Brazílii/Adéla Mondeková – Barista roku 2016 junior
12.00 – 12.30: přednáška č. 3 – Domácí příprava kávy a péče o kávovar/Roman Hiller – Centrum kávovarů Otrokovice
13.00 – 13.30: přednáška č. 4 – Aktuální kávové trendy/Jan Václavíček - pražírna Kikafe z Olomouce
Odpolední blok přednášek
14.00 – 14.30: přednáška č. 1 – Arabika versus Robusta v naší kávě/Ladislav Derych - pražírna Coffeespot z Huštěnovic
15.00 – 15.30: přednáška č. 2 – Správná příprava kávy – espresso. Na kávových plantážích v Brazílii/Adéla Mondeková – Barista roku 2016 junior
16.00 – 16.30: přednáška č. 3 – Domácí příprava kávy a péče o kávovar/Roman Hiller – Centrum kávovarů Otrokovice
17.00 – 17.30: přednáška č. 4 – Aktuální kávové trendy/Jan Václavíček – pražírna Kikafe z Olomouce
17.40: ukončení akce
CUPPING/WORKSHOP LATTE ART/DOPROVODNÝ PROGRAM/vnitřní místnost č. 1
10.50 – 11.35: cupping 1 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)
11.45 – 12.10: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)
12.20 – 12.50: Latte Art 1 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)
13.00 – 14.00: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)
14.30 – 15.15: cupping 2 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)
15.50 – 16.20: Latte Art 2 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)
16.30 – 17.30: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)
Zdroj: www.kavafest.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.