20.10.2017 - Náměstí Míru se v sobotu 11. listopadu stane dějištěm historicky prvního ročníku Svatomartinských hodů. Úderem 11. hodiny se zde symbolicky otevře první láhev letošního svatomartinského vína, která také oficiálně zahájí ochutnávku mladých vín. Připraveny budou také svatomartinská menu od vybraných místních restaurací a bohatý doprovodný program.
Zlínské Svatomartinské hody zahájí 11. listopadu již tradiční průvod Martínků ze ZUŚ Zlín v čele se svatým Martinem na bílém koni, který se vydá ze zámeckého parku na náměstí Míru. Přesně v 11 hodin zde otevřením první lahve mladého svatomartinského vína a slavnostním přípitkem odstartuje svatomartinské hodování. Podle tradice se právě tímto okamžikem mohou vína z letošní sklizně začít prodávat a konzumovat.
„Svatomartinské hody jsme chtěli zrealizovat již v minulém roce. O to více mě těší, že letošní rok se již vše podařilo zorganizovat a vysoutěžit. Poptávka občanů nejen z našeho města po těchto hodech ve Zlíně byla vysoká. Věřím, že první ročník Svatomartinských hodů bude úspěšný a tím se do budoucna se zařadí mezi tradiční akce města, jako jsou například jarmarky.“ uvádí Jiří Korec náměstek primátora Statutárního města Zlín, které je pořadatelem akce.
Na hlavním zlínském náměstí se po celý den budou prezentovat vinaři, kteří nabídnou milovníkům vína na 30 vzorků letošních vín. „Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter,“ uvádí mluvčí projektu Kateřina Martykánová. Nebudou však chybět ani tradiční svatomartinské pokrmy a degustační menu v čele s husou na různé způsoby v podání kuchařů ze zlínských restaurací.
Až do večerních hodin se potom návštěvníci mohou bavit u pestrého hudebního a kulturního programu, která bude spojený právě se svatomartinskými tradicemi. Na pódiu se představí například cimbálová muzika S. Gabriela, děti ze Základních uměleckých škol Zlín nebo Event Jazz trio.
Více na www.svatomartinskehody.cz
O svatomartinské tradici
Svatomartinské hody mají v Česku více než stoletou tradici, která se vyvíjela zcela svébytným způsobem vycházejícím z koloritu českých zemí. Zvyk hodovat o svátku svatého Martina sahá až ke dvoru císaře Josefa II. V tento svátek končívala vinařům služba u sedláků, její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa se svatomartinským vínem.
Zdroj: Kateřina Martykánová , senior PR manager
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.