24. 10. 2017 - Se zlatou medailí a mistrem světa na palubě letadla se včera z Dánska vrátila výprava členů České barmanské asociace, kteří se zúčastnili kongresu a koktejlového mistrovství světa Mezinárodní barmanské asociace IBA v Kodani.
Nejcennější kov a titul mistra světa získal Jan Teska, jemuž se v mezinárodní konkurenci podařilo zvítězit v přidělené kategorii Sparkling. „Je to životní úspěch. Mistrem světa se nestáváte každý den. Časem chci zamířit na zkušenou do zahraničí, takže tahle zlatá medaile jistě bude ozdobou mého CV,“ neskrýval head bartender rozvadovského podniku King`s Casino po příletu domů dobrou náladu.
Vyzdvihnul, že mu vedení České barmanské asociace jako domácímu Barmanovi roku pomáhalo s přípravou na světové finále. „Mistrovství IBA je zcela odlišné od brandových soutěží, na které jsem zvyklý. Proto jsem musel pochopit jeho specifická pravidla, v čemž mi obrovsky pomohl především pan Černík a také účast na přípravných soutěžích ve Slovinsku a Švýcarsku. Můj drink byl chuťově vyhovující poměrům IBA, takže jsem na pódium nastupoval s pocitem sebedůvěry a s recepturou, za níž jsem si stál,“ uvedl Jan Teska.
Jeho koktejl nazvaný Copenhagen Beauty obsahuje gin, bezinkový likér, malinový sirup, limetovou šťávu, bílek a sekt. „Samozřejmě jde o obrovský úspěch. Zlatou medaili z mistrovství do Česka naposled přivezl z Japonska Jaroslav Krátký v roce 1996. Honzův koktejl byl vybalancovaný a chuťově harmonický,“ konstatoval prezident CBA Aleš Svojanovský.
Ten předsedal chuťové komisi celé soutěže, a navíc pro komisaře organizoval vzdělávací seminář. „Je to další krok směrem k modernizaci hodnocení soutěže,“ dodal Aleš Svojanovský.
V kategorii Flair reprezentoval Českou republiku Martin Vogeltanz, tomu se však umístit na medailových pozicích nepodařilo. Koktejlového mistrovství se v kategoriích Flair, Sparkling, Pre-dinner, After dinner, Bartender`s choice a Long drink zúčastnilo 130 barmanů z 65 zemí.
Valná hromada zástupců IBA si letos zvolila jejího nového prezidenta. Stal se jím Španěl Pepe Dioni.
Zdroj: Michael Lapčík, PR manažer, Česká barmanská asociace, Brno 20. 10. 2017
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.