26. 10. 2017 - V Jeseníkách vaříme Ryzí pivo z hor a stejně zodpovědně se staráme o přírodu. Ctíme její zákony a proto jsme před 13 lety otevřeli ekologický projekt Holba Jeseníkům. Vznikl ve spolupráci s Lesy České republiky, kde nám Polesí Loučná pomáhá realizovat naše plány.
S motykami a krumpáči za doprovodu revírníka a lesního správce vyrazili i letos pivovarníci do hor, aby výsadbou malých smrčků omladili poškozené lesy. Tentokrát na Šindelnou horu do výšky 1125 m.n.m. Je pověstná tím, že dávala dřevo, ze kterého se dělaly nejlepší střešní šindele.
Na jejích svazích rostou především smrky a část z nich zničil kůrovec a silný vítr. Pivovarníci osadili poškozená místa celkem 500 smrčky. Vzhledem k náročnému terénu jde o úctyhodný výkon. Všechny práce totiž probíhají ručně a zasadit několik stovek mladých stromků vyžaduje nejen fyzickou sílu a fortel, ale především odhodlání. „Teď už víme jak na to. Každý chlap má přece zasadit strom…..a my jich máme už stovky. Synů, ale máme přece jen o něco méně,“ s úsměvem říká David Karkoš z Holby. Svými ekologickými aktivitami je Holba stejně proslulá jako ryzím pivem. Samotný areál je jedinečný přírodním koloritem, kam dokonale zapadají pivovarské rybníky. Zatímco původně byly zdrojem ledu, dnes je jejich přínos zejména ekologický. Jsou útočištěm volně žijících a z velké části chráněných živočichů i hnízdištěm vodních ptáků.
Svých prvních 500 stromků vysadili pivovarníci na svazích Červené hory (1333 m n.m.) před 13 lety. A od té doby spolupracují s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Ve vyšších polohách a těžko dostupných terénech je omlazování porostů náročné, proto lesníci aktivitu Holby vítají. Pomáhá zachovat kolorit krajiny a udržet její přírodní rovnováhu. Děje se tak v rámci projektu Holba Jeseníkům. Jeho náplní je pomoc pivovaru při záchraně přírodního dědictví. Ekologických projektů realizuje Holba celou řadu. K těm nejvýznamnějším patří např. revitalizace pivovarských rybníků nebo podpora naučných stezek ve spolupráci s CHKO Jeseníky.
Zdroj: Hana Matulová ,PR konzultant
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.