27. 10. 2017 - Každý rok se sjedou do Prahy nejlepší šéfkuchaři světa. A vy můžete být u toho. Navštivte Symposium Culinary Prague dne 31. října 2017 a podívejte se, jak vaří ti nejlepší z nejlepších.
V poslední říjnový den se ve Slovanském domě v Praze bude od 10.00 hod. konat již čtvrtý ročník Sympozia Culinary Prague. A stejně jako každý rok i letos přijedou šéfkuchaři, kteří jsou špičkami ve svém oboru. Navštivte tuto akci a poznejte jejich filozofii, nadšení i um, díky kterému umí připravit nejlepší pokrmy světa. Letos se na symposiu představí kuchařské celebrity: Christian Bau (Německo), Heinz Beck (Itálie), Rodolfo Guzmán (Chile), Elena Arzak (Španělsko), David Thompson (Thajsko) a další.
Christian Bau z restaurace Victor’s Gourmet Restaurant Schloss Berg v Německu drží již od roku 2006 tři michelinské hvězdy. Christian se stal nositelem nejvyššího vyznamenání od Michelin již ve 34 letech. Jedno z pravidel jeho práce je, že bez důrazu na detail se z kuchaře nikdy opravdový mistr nestane. Významnou součástí restaurace je manželka Christiana Yildiz Bau, která má na starosti obsluhu.
Heinz Beck z restaurace Pergola v Itálii má na svém kontě celkem pět michelinských hvězd a provozuje několik restaurací po celém světě. Jeho kuchyně je inovativní, ale s respektem k tradici. Jeho restaurace v Dubaji byla vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Saudské Arábii. Je to úctyhodný výkon pro rodilého Němce. V restauraci La Pergola působí od roku 1994.
Australan David Thompson z restaurace Nahm v Thajsku získal první ocenění Michelin za svou originální thajskou kuchyni. Svoji první Thajskou restauraci měl v Austrálii již v roce 1992. První restauraci Nahm otevřel roku 2001 v Londýně, o devět let později pak i její sestru v Bangkoku. V tomto roce se Nahm umístila na 28. místě světového žebříčku nejlepších restaurací světa. V TOP 100 se drží již několik let.
Elena Arzak působí v restauraci Arzak ve Španělsku. Elena byla v roce 2012 vyhlášena nejlepší kuchařkou světa. Než nastoupila ke svému otci, pracovala mimo jiné v restauraci El Bulli nebo Louise XV v Monte Carlu. Restaurace byla postavena již v roce 1897. Nejdříve fungovala jako taverna. Až Juan Mari Arzak kuchyni povýšil na vyšší úroveň. V devadesátých letech se k němu přidala i jedna z jeho dcer Elena.
Yoshinori Ishii je šéfkuchař londýnské restaurace UMU. Byl hlavním kuchařem Japonska v sídle OSN v Ženevě a v New Yorku. V roce 2015 získal pro svojí restauraci druhou hvězdu Michelin. Je teprve druhým japonským kuchařem v Evropě s tímto oceněním.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.