27. 10. 2017 - Na dýni si můžeme pochutnat od časného podzimu až do zimy – ve sladkých i slaných pokrmech. Obsahuje betakaroten, draslík, semena také zinek, vitamín E, hořčík a fosfor. Potřebujete snížit tlak? Dopřejte si dýni. Stejně tak při ledvinových potížích či arterioskleróze.
Dýně neboli tykev či turek (latinsky cucurbita) patří mezi tykvovité rostliny (kam se řadí také třeba cuketa). Dýně je původně rostlinou tropickou, které vyhovuje teplo - pochází ze střední Ameriky, spolu s kukuřicí a fazolemi byla hojně využívaná již ve starém Mexiku. Dýně je ale rostlina hodně přizpůsobivá, a tak se jí i ve středoevropských podmínkách daří velice dobře. S plody se můžete setkávat v obchodech a na trzích již od začátku září.
Dýně má obvykle popínavý chlupatý stonek s úponky, řapíkaté trojúhelníkovité dlanitolaločné široké chlupaté listy. Květy jsou poměrně velké a dlouhé, většinou bývají žluté barvy, zvonkovitého tvaru. Plodem je bobule různé barvy i tvaru - může být žlutá, bílá, oranžová, ale i různě zeleno-žlutě žíhaná, tvar může být protáhlý nebo spíše kulovitý, povrch může být hladký, ale i různě zvrásněný, s bradavičnatými výrůstky. Uvnitř se nachází dužina s mnoha semeny, svrchní vrstva je tuhá a pevná, s tenkou voskovou vrstvou. Někdy je plod i částečně dutý, liší se i jeho velikost a váha – některé plody mají stovky gramů, jiné několik kilogramů.
Dýní je na trhu více druhů – oranžové hokkaido dýně, máslová (muškátová) dýně, špagetová dýně nebo patizon – mírně se liší svojí chutí i tuhostí dužiny, ale použití je většinou variabilní. Kromě jedlých dýní jsou k dispozici i varianty okrasné – různých tvarů i velikostí, na kterých si sice nepochutnáte, ale můžete je využít jako dekoraci.
Spojenec zdraví
Dýně díky svým vlastnostem je opravdový spojenec zdraví. Může být používána při následujících zdravotních potížich:
Nutriční hodnoty dužiny a semen
Nemá příliš velkou energetickou hodnotu (126 kJ na 100 g), protože největší podíl v ní zaujímá voda – tvoří až 91 % z celého obsahu. Dužina má mírně nasládlou chuť, ale sacharidů obsahuje pouze cca 7 g na 100 g - čím je zralejší, tím větší podíl tvoří cukry (mono- a disacharidy - fruktóza, glukóza a sacharóza). Vlákniny neobsahuje dýně příliš velké množství – „pouze“ 1,6 g na 100 g, stejně tak bílkovin v dužině moc nenalezneme (1,1 g na 100 g) a tuků obsahuje množství zcela zanedbatelné (0,2 g na 100 g). Z vitamínů a minerálů je dužina dýně velmi bohatá na betakaroten (provitamin A) – obsahuje ho 445 ug na 100 g,a také draslík, kterého zde je 294 mg na 100 g. Dýni by si na podzim měli dopřát ti, kteří chtějí snížit krevní tlak.
Na rozdíl od dužiny jsou dýňová semena na tuky i energii bohatá – sušená semena ve 100 g obsahují 45,3 g tuku a 2354 kJ, hojně jsou v nich zastoupeny mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny – omega 6. Dýňová semínka mají i vyšší podíl bílkovin (33,8 g na 100 g), vlákniny (10,1 g na 100 g), vitamínu E, fosforu, draslíku, hořčíku a zinku. Dýňový olej se využívá poměrně často i v kosmetice – skvěle se hodí na výživný zábal rukou.
Připravte si celé dýňové menu
V obchodě nebo na trhu vyberte dýni se zbytkem stopky, s tuhou slupkou bez měkkých míst a hlubších vrypů – pokud neplánujete dýni spotřebovat, uskladněte ji v suchém, chladnějším prostředí, pak i déle vydrží. Dýni nejlépe rozkrojte, vydlabejte lžící vláknitý obsah se semínky, které ale rozhodně nevyhazujte. Po očištění je můžete povařit v osolené vodě a pak opražit nebo opéci v troubě.
Nožem pak opatrně tuhou slupku dýně okrájejte nebo oloupejte škrabkou – pozor na zranění, často se nůž na tuhé slupce dýně smekne. Po oloupání se můžete rozhodnout, jak dále s úpravou: dýni můžete zamrazit, uvařit, opéci na malém množství tuku a pak dále dusit v malém množství vody, upéci v troubě vcelku nebo nakrájenou na menší části.
Pečenou dýni lze použít pro přípravu pyré, omáčky nebo polévky i jako součást těsta na koláč - pečením ztrácí dužina část vody, cukry částečně karamelizují a rozvíjí se tak specifická, příjemná chuť dýně. Rozumí si jak s těstem na koláč, ale velmi dobrá je i v kombinaci se sýrem či masem, se sladkou i slanou chutí – je opravdu velmi variabilní. Z větší dýně připravíte i více pokrmů – naplánujte si na víkend dýňové menu – polévka, dýňovo–bramborové pyré s pečeným lososem a dýňový koláč. Určitě si skvěle pochutnáte.
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.