1. 11. 2017 - Vypadá obyčejně, ale ... Cibule je bez nadsázky doslova elixírem pro léčbu neduhů.
A to, že je jí všude dostatek, není drahá a při dobrém uskladnění vydrží, je jen její další velké plus. Chcete-li si ušetřit trápení s odřeným nosem, bolestmi v krku, dusivým kašlem a teplotami, zakousněte se s chutí do cibule nejlépe každý den.
„Cibuli používejte nejen tradičně pod maso, ale přidávejte ji i do polévek, pomazánek, bílá a červená cibule je skvělá v salátech, výborná je i grilovaná cibule. Jediné, co cibuli nesvědčí, je smažení, kvůli kterému se ze zdravé potraviny stává energetická bomba,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Tip: Když děláte základ pod maso a cibulku necháte zezlátnout na tuku, pomocí lžíce přebytečný tuk odstraňte, snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu, ale zůstane mu skvělá chuť.
Je přírodní antibiotikum
Největším „nábojem“ cibule proti bakteriím a virům je allicin, látka, kterou obsahuje také česnek a má na svědomí štiplavé aroma. Pro někoho nepříjemné pálení a zápach mnohonásobně vyváží její blahodárný účinek na zdraví. Funguje jako silné atibiiotikum. „Proto je cibule ideálním přírodním lékem při zánětu horních cest dýchacích. Už prababičky „ordinovaly“ na kašel a rýmu cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Pacient pak snáze vykašlává, lépe se mu dýchá,“ říká Karolína Hlavatá.
Je zdrojem vitamínů a minerálních látek
Cibule obsahuje velké množství vody, vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
Jaký je v nich rozdíl?
Cibule není jen jedna a rozhodně se od sebe jednotlivé druhy liší.
Skladování nepodceňujte
Abyste měli cibuli stále při ruce plnou všech „zázračných“ sil, které v sobě skrývá, je třeba ji správně skladovat. Jak na to?
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.