Štamgast & Gurmán

VÁNOČNÍ PEČENÍ SE LETOS PRODRAŽÍ! + RECEPTY NA NETRADIČNÍ ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

VÁNOČNÍ PEČENÍ SE LETOS PRODRAŽÍ! + RECEPTY NA NETRADIČNÍ ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

7. 11. 2017 - Letos si Češi při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Vánoční cukroví nepeče téměř 30 procent českých domácností, jen čtyři procenta Čechů se ale obejdou úplně bez něj – vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Většina lidí, kteří cukroví nepečou, ho dostane od příbuzných či známých, cukroví kupuje každá desátá domácnost v Česku. Letos si Češi při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Podle Asociace kuchařů a cukrářů České republiky bude letos cena vánočních produktů v průměru o zhruba deset procent vyšší. Za růstem cen vánočního cukroví stojí zvyšující se cena surovin – především másla. Zda ale bude máslo zdražovat i v předvánočním období, není vůbec jisté. „Predikovat, zda cena másla v předvánočním období ještě poroste, je velmi složité. Je totiž víc než pravděpodobné, že velké množství lidí si máslo nakoupilo k zamrazení s předstihem ve chvíli, kdy se objevily první zprávy o růstu cen. To může samozřejmě ovlivnit i poptávku. A s klesající poptávkou může klesat i cena másla. Navíc ve spoustě receptů na vánoční cukroví lze máslo nahradit. Další možností je, že se lidé letos tradičním receptům vyhnou a dají přednost těm, které dražší suroviny neobsahují,“ vysvětlil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele k zodpovědnému přístupu k potravinám.

V prosinci loňského roku byla průměrná cena za kostku másla 43 korun, letos by to mělo být podle odhadů tuzemské mlékárny 70 korun. Některé druhy cukroví by se tak mohly prodražit o desítky korun. Podle prognóz navíc prodejci zdraží většinu cukroví – ať už obsahuje drahé suroviny, nebo ne. „Někteří výrobci využijí situace, i když jejich výrobky dražší suroviny neobsahují. Je to reakce na vývoj trhu,“ řekl Martin Prokop. „V průměru letos stoupne cena vánočního cukroví o 50 korun za kilo,“ doplnila Kateřina Jiroušková, majitelka společnosti Domácí dobroty bez lepku.

Jen pouhá dvě procenta lidí, kteří cukroví doma nepečou, zamíří pro cukroví do supermarketů, větší část jej kupuje v prověřených pekárnách nebo od malých dodavatelů. „Češi se stále více zajímají o to, co jedí, a vyhledávají proto kvalitnější potraviny. Pozitivní trend v gastronomii se tak projevil i při nákupu vánočního cukroví,“ konstatovala Marika Konečná ze společnosti KPMG Česká republika.

O KOLIK ZDRAŽÍ KVŮLI MÁSLU CUKROVÍ

03741-0001_(11).jpg

 

RECEPTY NA NETRADIČNÍ ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Autorem receptů je Katarína Prokopová, zfarmydomu.cz


1) KOKOSKY Z JÁHEL (bez vajec, cukru, mléka a másla)

CENA: 50 korun

Ingredience: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek

Postup: Vařené jáhly rozmačkejte a přidejte do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujte malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička nebo zdobící sáček. Kokosky pak krátce pečte dozlatova na promaštěném plechu.

03741-Kokosky_z_jahel.jpg

 

2) OVESNÉ SUŠENKY S BRUSINKAMI (bez vajec, cukru a mléka)

CENA: 55 korun

Ingredience: 50 g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky), 1 špetka kypřicího prášku, trochu vody, 3-4 lžíce javorového sirupu, hrst brusinek nakrájených na malé kousky

Postup: Nechte rozpustit máslo, přidejte zbývající přísady a dobře zamíchejte, až vznikne hladká směs. Na plech dejte pečicí papír a ze směsi dělejte malé kopečky. Nechte jim mezi sebou trochu místa, sušenky trochu zvětší svůj objem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10 minut.

 

03741-Ovesne_susenky.jpg

 

3) ČOKOLÁDOVÉ COOKIES (bez vajec, cukru, mléka a másla)

CENA: 128 korun

Ingredience: 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový), 10 lžic javorového sirupu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce vinného kamene (nebo kypřicí prášek), 2 lžíce karobu (nebo 3 lžíce kvalitního kakaa), 100 g čokolády

Postup: Olej promíchejte metličkou spolu s javorovým sirupem. Vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujte malé hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Ihned po dopečení nechte sušenky vychladnout na plechu. Jsou velmi křehké, pozor na polámání.

03741-Cokoladove_cookies.jpg

Veškeré suroviny je možné koupit online na zfarmydomu.cz

 

Zdroj: tisková zpráva- Mgr. Petra Ďurčíková/mediální konzultant, foto a recepty - zfarmydomu.cz.

Ilustrační foto v úvodu: Pixabay



Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz