Štamgast & Gurmán

Mazanec s jogurtem

Autor receptu
AKADEMIE KVALITY

Recept pro vás uvařil
Akademie Kvality

(na fotografii vlevo)

Počet porcí:
1 ks

Doba přípravy:
90 minut + 150 minut kynutí

Suroviny potřebné na přípravu
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
30 g droždí
4 žloutky
250 ml mléka
50 g bílého jogurtu
1 vejce na potření
citronová kůra
50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
50 g mandlových lupínků
špetka soli
 

Postup
1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut). 2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto. 3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny. 4. Předehřejte troubu na 200 °C. 5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat. 6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky. 7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut. 8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz