Autor receptu
AKADEMIE KVALITY
Recept pro vás uvařil
Akademie Kvality
(na fotografii vlevo)
Počet porcí:
1 ks
Doba přípravy:
90 minut + 150 minut kynutí
Postup
1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
4. Předehřejte troubu na 200 °C.
5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.