Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PĚSTOVÁNÍ RAJČAT ÚSPĚŠNĚ ZAHÁJENO. NA FARMĚ VE VELKÝCH NĚMČICÍCH VYSADILI NA TISÍC ROSTLIN

PĚSTOVÁNÍ RAJČAT ÚSPĚŠNĚ ZAHÁJENO. NA FARMĚ VE VELKÝCH NĚMČICÍCH VYSADILI NA TISÍC ROSTLIN

15. 11. 2017 - Tuzemští pěstitelé ovoce a zeleniny, sdružení pod společnou odbytovou organizaci Čerstvě utrženo, započali v minulém týdnu s první výsadbou rajčat. Na ploše bezmála tří hektarů vysadili na farmě ve Velkých Němčicích přes 40 tisíc rostlin prémiových cherry odrůd.

První produkce se pod značkou Čerstvě utrženo objeví na pultech českých prodejen se zeleninou obchodních řetězců na přelomu roku 2017 a 2018. Dodávky budou celoroční.

„Velmi nás těší, že jde vše podle plánu. Výsadba probíhá bez komplikací, ruku k dílu přiložilo na 50 pracovníků, v převážné většině se jedná o ženy,“ uvádí Zdeněk Huták, ředitel společnosti Agro Maryša SE, které stavba patří.

03761-4.jpg

Do konce roku družstvo plánujeme realizovat výsadbu rajčat na dalších cca 6,5 hektarech. Vyjma Velkých Němčic se bude jednat o oblast Mutěnice na Hodonínsku a Smržice na Prostějovsku. „Sortiment produkce budeme dále rozšiřovat o další polní zeleninu od farmářů z Velkých Bílovic na Břeclavsku, na řadu přijde i ovoce - meruňky, jahody a borůvky,“ říká Monika Zábojníková z Čerstvě utrženo, která má v projektu na starosti komunikaci.

Rajčata jsou pěstována takzvanou hydroponickou technologií, která je velmi šetrná k životnímu prostředí. „Výhodou je čistota a hygiena celého systému. Navíc umožňuje i lepší hospodaření s vodou. K rostlinám rajčat průběžně po kapkách proudí voda obohacená o živiny. Přebytečná voda pak stéká do nádrže, znovu se upraví a vrací se k rostlinám. Většinu spotřeby pokryje voda dešťová,“ popsal Jiří Stodůlka, jeden ze členů představenstva Čerstvě utrženo, který se metodou zabývá několik let.

Odbytová organizace Čerstvě utrženo plánuje v dlouhodobém horizontu zvyšovat produkci zeleniny a ovoce. Její členové jsou přesvědčeni o tom, že dnešní zákazníci mají více znalostí a jsou náročnější ve výběru kvalitních potravin. Při svých nákupech budou preferovat české potraviny, které jsou čerstvé a opravdové chuti.

03761-2.jpg

„Pečlivý výběr těch nejlepších odrůd tvoří první část našeho tajemství. Tou druhou je pěstovat ovoce a zeleninu co nejblíže spotřebitelům, u nás v Česku. Každému plodu poskytneme čas plně dozrát a nabrat tu správnou chuť, vůni a barvu,“ dodává Zábojníková.

 

Zdroj: Monika Zábojníková, Čerstvě utrženo, družstvo, www.cerstveutrzeno.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz