21. 11. 2017 - Čokoláda neodmyslitelně patří k Mikuláši, adventu i Vánocům. Není snad nikdo, kdo by ji jako dárek v podobě duté figurky, či tabulky neplánoval koupit.
Dětem, vnoučatům, partnerovi, nebo někomu z přátel a známých. Čokoláda je zdravý dárek, ale... Musíme vědět, jak ji vybírat, abychom si na ní pochutnali.
A nejen pochutnali. V ochodech můžeme natrefit na „čokoládové“ Mikuláše, čerty..., které s čokoládou nemají vůbec nic společného. Mohou naopak obsahovat látky, které organismu neprospívají a mohou škodit. Jde zejména o transmastné kyseliny, které mají vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, rozvoj cukrovky II. typu, či ischemické choroby srdeční!
Zpět ale k pozitivním účinům pokrmu Bohů, jak se čokoládě přezdívá. „Má celou řadu prospěšných účinků, je to dáno obsahem antioxidačních látek. Obsahuje i látky na bázi kofeinu, takže povzbuzuje. Ale i látky, které působí konejšivě na nervový systém,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Návykovost zvláště při vyčerpání
Na tvrzení, které se traduje zejména mezi ženami, které říkají, že si čokoládu prostě a jednoduše odpustit nedokážou proto, že je návyková, něco pravdy tedy bude. „Ve své podstatě mohou mít pravdu,“ komentuje s úsměvem Karolína Hlavatá. Čokoholici po své dávce sahají obvykle ve chvíli, kdy jsou vyčerpaní, vystresovaní, v nepohodě... Pokud si čtvereček nechají rozpustit na jazyku, je jim hned příjemněji. Důvodem jsou nejen obsažené povzbuzující látky, ale také cukr! Případně káva, kterou rádi čokoládovou chuť zapíjejí.
Jak vybrat kvalitní figurku
Radou číslo 1 je vybírat takové figurky, které jsou čokoládové. Pokud je na obale výslovně uvedeno „cukrovinka“, tak nebude mít s čokoládou nic společného. Obvykle jde o oslazenou směs různých rostlinných ztužených tuků jen obarvenou trochou kakaa.
„Figurka by měla mít více jak 25 procent kakaové hmoty a neměla by mít přidaný žádný rostlinný tuk,“ radí Karolína Hlavatá. S přidaným rostlinným tukem bude často obtíž. Evropská unie totiž dovoluje nahradit maximálně pět procent kakaového tuku rostlinným...
Nejvhodnější je proto vzít si do obchodu buď silné brýle, či lupu a snažit se rozluštit, co výrobce uvádí ve složení svého výrobku. Chcete-li opravdu kvalitu, neměly by v něm být uvedeny nejen rostlinné tuky. Na prvním místě by neměl být napsán ani cukr, ale kakaová hmota. To je čokoláda!
Zdroj: www.vimcojim.cz , Vím, co jím a piju, o.p.s.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.