27. 11. 2017 - Konec přejídání. Češi obědvají zdravěji a pravidelně. Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí.
Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina. S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.
Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců, který je součástí evropského programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců. Ten před deseti lety iniciovala EU a zajišťuje ho společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.
To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.
Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí,
o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.
Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. Loni pak byl navíc zahájen i projekt Firma na talíři, v rámci kterého Edenred formou speciálních dlouhodobých workshopů přímo na pracovištích předává informace o výhodách zdravého stravování i samotným zaměstnancům. Projektu Firma na talíři se zatím účastnilo 10 tuzemských podniků s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. „Plné dvě třetiny účastníků projektu přestaly vynechávat hlavní jídla a stravují se pravidelně. Svůj jídelníček pak upravilo devět z deseti účastníků workshopů a polovina z nich omezila slazení nápojů a jídel,“ doplnila Michaela Číhalíková, manažerka projektu Firma na talíři ve společnosti Edenred.
Jak často obědváte?
2009 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
nikdy 1,8 4,1 6,7 2,3 2 4,9 – –
1-2xtýdně 10,1 19,8 8,9 7,9 6,1 8,2 – –
3-4týdně 10,5 19,9 5,4 8,4 9,1 7,8 – –
každý pracovní den 77,6 56,2 79 81,4 82,8 79,1 – –
2013 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
nikdy 3,9 4,9 6,9 5 5,2 6 2,1 –
občas 13,9 22,5 11,9 13,4 17 8 13,9 –
3-4týdně 13,7 18,3 9,1 10,2 11,9 10,1 14 –
každý pracovní den 68,5 54,3 72,1 71,4 65,9 75,9 70 –
2017 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
nikdy 3 3,3 7,5 2 5,4 5,3 2,6 0,7
1-2xtýdně 11,8 16,4 8,2 12 9,9 7,7 11,6 10,3
3-4týdně 10,1 14,2 6,2 12,5 15,6 10,8 9,7 9,9
každý pracovní den 75,1 66,1 78,1 73,5 69,1 76,2 76,1 79,1
Kde obvykle jíte pracovní oběd?
2009 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
v restauraci nebo jídelně 22,1 62,1 18,3 43,9 38,8 45,7 – –
ve fast foodu 1,4 11,5 3,6 2,7 3,7 2 – –
u pracovního stolu 25,1 14,1 20,4 14,7 8,1 17,1 – –
v oddychové místnosti 29,8 9,1 28 18,1 20,9 24,5 – –
doma 17,3 2,1 26,6 16,4 26,7 10 – –
venku 4,3 1,1 3,1 4,2 1,8 0,7 – –
2013 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
v restauraci, nebo jídelně 17,2 57,3 15,5 34,3 31,8 39,2 33,7 –
ve fast foodu 2,1 9,2 3,6 2,6 2,8 3,1 4,3 –
u pracovního stolu 29,8 13,5 18,8 18,2 12,2 18,6 23,6 –
v oddychové místnosti 35,4 16,1 36,2 23 27 29,2 29,1 –
doma 13,8 2,1 22,7 16,1 24 9,1 8 –
venku 1,7 1,8 3,2 5,8 2,2 0,8 1,3 –
2017 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
v restauraci, nebo jídelně 23,4 55 16,4 39,3 40,1 40,2 41,4 18,3
ve fast foodu 1 8,6 3 2,1 1,8 3 3,1 1,6
u pracovního stolu 13,8 11,1 15,1 11,2 8,1 14,8 16,4 8
v oddychové místnosti 51,2 23,8 43,2 30,1 30,5 33,1 34,5 55,2
doma 8,6 0,6 19,4 14 17,7 8,2 3,1 10,6
venku 2 0,9 2,9 3,3 1,8 0,7 1,5 6,3
Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst?
2009 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
podle momentální chuti 63,2 78,9 65,7 56,9 63,5 64,8 – –
podle nutriční hodnoty 25,5 30,3 29,9 38,4 22,4 29,2 – –
podle velikosti porce 24,7 33,9 31,4 22,9 32,3 22,1 – –
podle ceny 17,8 16,1 36,7 17,3 15,9 29,6 – –
polední nabídka 16,2 29,7 21,7 13,6 14,4 14,7 – –
výběr kolegů/ostatních 8,9 6,1 11,7 6,7 7,5 11,3 – –
rychlost obsluhy 45,7 37,3 41,5 38,7 31,4 41,3 – –
doporučení čísníka 1,7 3,6 1,5 1,1 2,2 2,2 – –
2013 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
podle momentální chuti 60,1 73,5 64,3 50,8 54,7 61 68,4 –
podle nutriční hodnoty 33,6 34,4 40,3 43,9 31,8 36 34,7 –
podle velikosti porce 22,3 31,2 29,8 23,2 34,2 29,4 34,2 –
podle ceny 42,2 21,8 40,6 46,8 42,3 44,8 23,9 –
polední nabídka 32,3 30,1 24,4 15 21,3 22 28,7 –
výběr kolegů/ostatních 10,9 8,8 12,4 9,4 10,4 12,1 9,7 –
rychlost obsluhy 48,2 39,2 42,9 41,2 39,8 40,2 40,1 –
doporučení čísníka 1,5 4 1,4 0,9 1,9 3 4,6 –
2017 Belgie ČR Francie Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko
podle momentální chuti 66,2 80,3 67,2 56,1 53,2 66,7 70,1 50,2
podle nutriční hodnoty 49,2 40,7 39,3 49,2 35,6 37,8 40,3 45,2
podle velikosti porce 20,7 25,3 23,9 23,6 28,2 25,2 31,1 27,5
podle ceny 40,5 20,8 35,6 35,5 34,3 35,8 23,7 51
polední nabídka 33,4 40,2 25,2 19,5 25,6 19,1 36,6 16,7
výběr kolegů/ostatních 16,1 8,2 7,1 6,4 10,1 11,2 10,1 6,4
rychlost obsluhy 51 40,7 43,1 44,2 46,5 46,1 45,2 40,6
doporučení číšníka 1,8 5,5 1,8 1,6 1,9 1,6 3,2 2,1
Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. Všechna tato řešení, ať už jsou dodávána formou karty, mobilní aplikace, papírové poukázky či přes online platformu, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.
Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:
Skupina spojuje jedinečnou síť 43 milionů zaměstnanců, 750 000 firem a veřejných institucí a 1,4 milionu smluvních partnerů.
Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris. Edenred působí ve 42 zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci. V roce 2016 činil celkový objem emise skupiny téměř 20 miliard eur, z čehož 70 % bylo realizováno prostřednictvím karty, mobilního přístroje či Internetu.
Zdroj: Alexandra Petráková, Account Manager, www.edenred.com |
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.