Štamgast & Gurmán

MEZINÁRODNÍ PRŮZKUM FOOD: ČEŠI SE UŽ TOLIK NEPŘEJÍDAJÍ

MEZINÁRODNÍ PRŮZKUM FOOD: ČEŠI SE UŽ TOLIK NEPŘEJÍDAJÍ

27. 11. 2017 - Konec přejídání. Češi obědvají zdravěji a pravidelně. Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí.

Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina.  S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců, který je součástí evropského programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců. Ten před deseti lety iniciovala EU a zajišťuje ho společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.

To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.

Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí,
o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.

Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. Loni pak byl navíc zahájen i projekt Firma na talíři, v rámci kterého Edenred formou speciálních dlouhodobých workshopů přímo na pracovištích předává informace o výhodách zdravého stravování i samotným zaměstnancům. Projektu Firma na talíři se zatím účastnilo 10 tuzemských podniků s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. „Plné dvě třetiny účastníků projektu přestaly vynechávat hlavní jídla a stravují se pravidelně. Svůj jídelníček pak upravilo devět z deseti účastníků workshopů a polovina z nich omezila slazení nápojů a jídel,“ doplnila Michaela Číhalíková, manažerka projektu Firma na talíři ve společnosti Edenred.

Jak často obědváte?

2009                               Belgie ČR Francie  Itálie  Španělsko  Švédsko  Slovensko  Portugalsko

nikdy                               1,8    4,1 6,7      2,3        2             4,9            –               –

1-2xtýdně                        10,1  19,8 8,9      7,9      6,1           8,2            –               –

3-4týdně                         10,5   19,9 5,4      8,4      9,1           7,8            –               –

každý pracovní den           77,6    56,2 79      81,4    82,8          79,1          –               –

 

2013                             Belgie ČR Francie   Itálie  Španělsko  Švédsko  Slovensko  Portugalsko

nikdy                               3,9    4,9 6,9        5         5,2            6           2,1               –

občas                             13,9   22,5 11,9     13,4      17             8          13,9              –

3-4týdně                        13,7   18,3 9,1       10,2     11,9        10,1          14               –

každý pracovní den         68,5    54,3 72,1      71,4     65,9        75,9          70               –

 

2017                             Belgie  ČR Francie    Itálie   Španělsko  Švédsko  Slovensko Portugalsko

nikdy                               3      3,3 7,5         2           5,4          5,3           2,6            0,7

1-2xtýdně                       11,8    16,4 8,2        12           9,9         7,7          11,6           10,3

3-4týdně                        10,1    14,2 6,2       12,5         15,6        10,8         9,7             9,9

každý pracovní den         75,1     66,1 78,1      73,5         69,1        76,2        76,1            79,1

 

Kde obvykle jíte pracovní oběd?

2009                               Belgie  ČR Francie    Itálie    Španělsko  Švédsko Slovensko Portugalsko

v restauraci nebo jídelně   22,1   62,1 18,3     43,9        38,8           45,7         –               –

ve fast foodu                    1,4    11,5 3,6       2,7          3,7              2            –               –

u pracovního stolu            25,1   14,1 20,4     14,7        8,1            17,1          –               –

v oddychové místnosti       29,8    9,1 28        18,1         20,9          24,5          –               –

doma                              17,3   2,1 26,6     16,4         26,7            10           –               –

venku                              4,3      1,1 3,1        4,2         1,8              0,7          –               –

 

2013                             Belgie   ČR Francie    Itálie    Španělsko  Švédsko  Slovensko Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně   17,2   57,3 15,5        34,3        31,8        39,2          33,7            –

ve fast foodu                     2,1     9,2 3,6          2,6          2,8          3,1           4,3              –

u pracovního stolu             29,8   13,5 18,8       18,2         12,2        18,6          23,6            –

v oddychové místnosti       35,4   16,1 36,2        23           27           29,2          29,1           –

doma                              13,8    2,1 22,7       16,1         24            9,1             8              –

venku                              1,7     1,8 3,2        5,8         2,2           0,8             1,3            –

 

2017                            Belgie  ČR Francie    Itálie    Španělsko   Švédsko  Slovensko  Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně   23,4 55 16,4       39,3       40,1           40,2        41,4            18,3

ve fast foodu                    1      8,6 3          2,1        1,8              3           3,1               1,6

u pracovního stolu            13,8   11,1 15,1     11,2       8,1             14,8        16,4              8

v oddychové místnosti       51,2  23,8 43,2      30,1       30,5           33,1         34,5            55,2

doma                               8,6    0,6 19,4       14         17,7            8,2          3,1             10,6

venku                               2      0,9 2,9       3,3         1,8            0,7           1,5              6,3

 

Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst?

2009                                   Belgie  ČR Francie  Itálie Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko

podle momentální chuti          63,2  78,9 65,7    56,9     63,5        64,8          –               –

podle nutriční hodnoty            25,5   30,3 29,9   38,4      22,4        29,2          –               –

podle velikosti porce               24,7   33,9 31,4   22,9      32,3        22,1          –               –

podle ceny                             17,8   16,1 36,7   17,3     15,9         29,6          –               –

polední nabídka                      16,2   29,7 21,7   13,6     14,4         14,7          –               –

výběr kolegů/ostatních             8,9    6,1 11,7   6,7       7,5          11,3           –               –

rychlost obsluhy                      45,7  37,3 41,5   38,7     31,4         41,3           –               –

doporučení čísníka                   1,7     3,6 1,5     1,1       2,2           2,2            –                –

 

2013                                  Belgie ČR Francie  Itálie  Španělsko Švédsko Slovensko Portugalsko

podle momentální chuti          60,1 73,5 64,3    50,8       54,7         61        68,4            –

podle nutriční hodnoty            33,6 34,4 40,3    43,9      31,8          36        34,7            –

podle velikosti porce               22,3 31,2 29,8    23,2      34,2         29,4      34,2            –

podle ceny                             42,2 21,8 40,6     46,8      42,3         44,8      23,9            –

polední nabídka                      32,3 30,1 24,4      15        21,3         22         28,7           –

výběr kolegů/ostatních            10,9  8,8 12,4     9,4        10,4         12,1       9,7            –

rychlost obsluhy                      48,2 39,2 42,9     41,2      39,8         40,2       40,1          –

doporučení čísníka                   1,5   4 1,4       0,9        1,9            3          4,6           –

 

 

2017 Belgie  ČR Francie   Itálie  Španělsko Švédsko  Slovensko Portugalsko

podle momentální chuti             66,2  80,3 67,2     56,1     53,2         66,7         70,1          50,2

podle nutriční hodnoty              49,2   40,7 39,3    49,2      35,6        37,8         40,3           45,2

podle velikosti porce                 20,7   25,3 23,9    23,6      28,2        25,2          31,1          27,5

podle ceny                              40,5    20,8 35,6    35,5      34,3        35,8         23,7            51

polední nabídka                       33,4    40,2 25,2    19,5      25,6        19,1         36,6            16,7

výběr kolegů/ostatních             16,1     8,2 7,1     6,4        10,1        11,2         10,1              6,4

rychlost obsluhy                       51      40,7 43,1    44,2       46,5       46,1          45,2            40,6

doporučení číšníka                    1,8     5,5 1,8        1,6          1,9         1,6            3,2             2,1

 

03781-0004.jpg

 

Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. Všechna tato řešení, ať už jsou dodávána formou karty, mobilní aplikace, papírové poukázky či přes online platformu, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.

Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:

  • zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další)
  • řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Ticket Empreserial atd.)
  • doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.

Skupina spojuje jedinečnou síť 43 milionů zaměstnanců, 750 000 firem a veřejných institucí a 1,4 milionu smluvních partnerů.

Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris. Edenred působí ve 42 zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci. V roce 2016 činil celkový objem emise skupiny téměř 20 miliard eur, z čehož 70 % bylo realizováno prostřednictvím karty, mobilního přístroje či Internetu.

 

Zdroj: Alexandra Petráková, Account Manager, www.edenred.com |

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz