5. 12. 2017 - Podle Organizace pro zemědělství a výživu se na světě každý rok vyhodí nebo zkazí třetina všech vyrobených potravin. To je kolem 1,6 miliardy tun jídla.
V Česku ročně končí v odpadcích celkem 829 851 tun potravin, což je 6,4 procenta z celkové produkce. Jen české domácnosti vyhodí 254 tisíc tun jídla.
Právě domácnosti mají na celkovém počtu vyhozených potravin největší podíl. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění tvoří potravinový odpad zhruba 30 procent veškerého odpadu domácností. Na jednoho Čecha průměrně připadá 25 kilogramů vyhozených potravin ročně. Nejvíce se plýtvá pečivem, ovocem a zeleninou. Nezanedbatelnou položkou je i vyhozené maso. „Podle statistik tvoří čtyři procenta nejčastěji vyhazovaných potravin maso. To znamená, že každý Čech vyhodí ročně kilogram masa. Celkové číslo za české domácnosti je pak alarmujících 10 165 tun masa vyhozených za jeden rok. Z celkového objemu vyhozených potravin putuje do popelnic přes 33 tisíc tun masa,“ upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám.
Ročně jsou tak zbytečně zabity milióny zvířat. „Pokud by se hmotnost masa, které vyhodí jen české domácnosti, přepočítala na jateční váhu zvířat, Češi jich za jeden rok vyhodí do odpadků milióny. Ročně je tak zbytečně poraženo 5 082 500 dvoukilových kuřat nebo 101 650 stokilových prasat nebo 12 706 kusů osmisetkilového hovězího dobytka,“ upozornil Martin Prokop.
Jako nejčastější důvod k vyhození potravin uvádějí Češi to, že se zkazí. Problémem je ale to, že Češi nakupují víc jídla, než jsou schopni zkonzumovat. „Češi mají ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby. Dvě třetiny lidí nakoupí víc potravin, než plánovaly. Navíc pro pětinu Čechů není údaj ´spotřebujte do´ při nákupu potravin rozhodující. Lidé si tak často domů odnášejí potraviny, které jsou na hranici trvanlivosti a ty potom končí v odpadcích. Šest z deseti Čechů si už někdy koupilo prošlé nebo zkažené potraviny. Polovina z nich je však nereklamuje. Jedním z dalších důvodů pro vyhození potravin je pro 34 procent Čechů jejich vzhled. V odpadcích tak končí potraviny, které nejsou ještě zkažené, jen nevypadají pěkně,“ řekl Martin Prokop.
NEJČASTĚJI VYHOZENÉ POTRAVINY V ČESKU ZA ROK
CELKEM 829 851 tun DOMÁCNOSTI 254 124 tun
43 procent pečivo 356 835 tun 109 273 tun
41 procent ovoce a zelenina 340 239 tun 104 191 tun
11 procent mléko a mléčné výrobky 91 284 tun 27 954 tun
4 procenta maso 33 194 tun 10 165 tun
1 procento ostatní potraviny 8 299 tun 2 541 tun
V tiskové zprávě byly použity data z průzkumů CVVM (Spotřeba a plýtvání potravinami jako sociální problém, červen 2017), Občané o způsobu zacházení s potravinami, duben 2014), KPMG (Nákupní zvyklosti 2016).
Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková, mediální konzultant
foto: zfarmydomu.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.