21. 12. 2017 - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v uplynulých měsících zaměřila na kontrolu dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje.
Inspektoři odebrali k analýzám celkem 20 vzorků extra panenských olivových olejů různých zemí původu, které byly dodány na český trh.
Analýzy provedené v akreditovaných laboratořích SZPI také ve slovinské laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting potvrdily, že u 6 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě.
V pěti případech šlo o oleje evropského původu, v jednom případě o olej z Tunisu. Celkový přehled všech hodnocených vzorků naleznete v přiložené tabulce a na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly (včetně fotodokumentace).
Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do ČR dovážejí oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii.
Přestože jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nelze je v žádném případě považovat za uspokojivé a Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce.
SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2017, www.szpi.gov.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.