Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Bez dotace to nejde. Vylepší penzion, sjezdovku, pomůže i vzniku černé kuchyně

15. 5. 2012 - VESELSKO - Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko rozdělí mezi třiadvacet žádostí o dotace přes pět milionů korun. O peníze byl letos mimořádný zájem, přišlo celkem dvaatřicet žádostí.

Podmínkou pro získání podpory je dokončení projektu nejpozději do 24 měsíců od podpisu dohody o dotaci. Přidělená částka se však úspěšným žadatelům neobjeví na účtu okamžitě. Přijde nejdříve čtyři měsíce po dokončení projektu a odeslání další žádosti, tentokrát o proplacení přiznané dotace.
Jednu za zásadních částek, bezmála million korun, získá jeden z podnikatelů na vybavení penzionu v Blatničce.

Ve skupině, která uspěla, je také farnost z Blatnice pod Svatým Antonínkem, které MAS pomůže částkou 350 tisíc s výmalbou kostela Nanebevzetí Panny Marie v Blatničce. Kostel byl loni dvakrát poničen požárem. Nejdříve hořel motor u varhan, pak několik desítek let stará elektroinstalace zvonů. Přes 270 tisíc získá také kostel sv. Jakuba v Ostrožské Lhotě. Kostel, třebaže stojí na kopci, trápí vlhkost. „Pokud jde o nový systém odvzdušňování zdí, ten je už hotový. Práce přišly na 500 tisíc korun. Kromě toho ještě chceme opravit schody před vstupem do kostela, které jsou pod naší správou. Ty, které vedou ke kostelu, patří Ostrožské Lhotě,“ upozornil už dřív pro DOBRÝ DEN lhotský farář Miroslav Reif. „Celkem se jedná o náklady za možná víc než milion korun. “

Ještě o padesát tisíc víc než lhotský kostel, částku 320 tisíc korun, získá Rekreační středisko Vápenky. Tady půjdou peníze na relaxaci, vznikne nová posilovna, sauna a vířivka. Další významná částka, bezmála 200 tisíc korun, půjde do Ski areálu Nová Lhota, kde začnou rozšiřovat osvětlení tamní sjezdovky.

Boršické vinařství Zlomek a Vávra obdrží zhruba 200 tisíc korun na pořízení etiketovacího stroje a nerezové nádoby na předlahvování. „Samotná obec Boršice u Blatnice získá 420 tisíc pro Dům lidových tradic,“ sdělil starosta Bohuslav Vávra. „Konkrétně půjde o interiérové vybavení a mobiliář,“ upřesňuje Radek Janska, projektant akce. „Vzniknou nové dřevěné lavice, stará pec, necháme ušít dva dobové kroje a postavit černou kuchyni. Tedy místo, které kdysi fungovalo na zahradách u domů a pořádaly se tam třeba zabijačky. Mimochodem, obecní zabijačky se budou v Boršicích konat právě v areálu památkového domu.“Projekt přijde na zhruba 700 tisíc, obec tak doplatí ze svého asi 280 tisíc korun. Práce mají začít letos o prázdninách a potrvají nejspíš jen do začátku zimy.

JAROSLAV CHUDARA, týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM, http://slováckytydenik.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz