7x SILVESTROVSKÉ SUSHI, KTERÉ ZVLÁDNETE DOMA + KOMPLETNÍ POSTUP
29. 12. 2017 - Oslava nového roku se blíží a vy si lámete hlavu s tím, jaké občerstvení na Silvestra připravit? Připravte sushi, vaši přátelé budou nadšení a jistě ocení originalitu. Připravili jsme pro vás přehledný manuál, jak připravit to nejlepší silvestrovské sushi.
Úvod do přípravy sushi ve 3 krocích
1) Příprava sushi rýže
Dbejte na to, abyste použili rýži vhodnou na sushi. Přípravu sushi rýže hravě zvládnete pomocí rýžovaru. Pokud rýžovar nemáte, uvařte rýži v hrnci podle našeho návodu:
- Rýži propláchněte, vložte ji do hnrce a zalijte vodou jen tak, aby byla cca 1 cm nad rýží.
- Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni, dokud se neodpaří všechna voda.
- Hotovou rýži odstavte z plotny, odkryjte pokličku a nechte vychladnout.
2) Octový nálev na sushi rýži
Správná sushi rýže se nálevu z rýžového octa. Příprava nálevu na sushi rýži je snadná. Potřebujete jen 3 ingredience. Rýžový ocet, cukr a sůl. Ideální poměr je 6:4:1. Připravený nálev můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici klidně i několik měsíců.
- 60 ml rýžového octa
- 40 g cukru
- 10 g soli
- Ocet, cukr a sůl pečlivě promícháme, aby se ingredience spojily. Můžete směs ohřát, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí.
- Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet.
- Vychlazenou sushi rýži přemístěte do připravené mísy, ideálně dřevěné (Pozor! Nikdy ne v kovové nádobě), a postupně do ní pomalu přimíchávejte octový nálev.
- Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.
- Zbytek octa se vám bude hodit ještě při lepení řasy při zakončení sushi rolky.
3) Tvorba sushi rolek
- Bambusovou podložku na sushi doporučujeme před použitím obalit v potravinové fólii. Podložku pak nemusíte složitě čistit. Použití folie tak výrazně prodlouží životnost podložky.
- Řasu pokládejte na podložky drsnou stranou nahoru. Navlhčenýma rukama pomalu naneste sushi rýži po celé ploše řasy, pouze v horní části nechte cca 2 cm volné.
- Na rýži můžete nanést jemný proužek křenu wasabi.
- Na takto připravenou řasu s rýží přidejte další zvolené sushi ingredience. Pokládejte je zhruba do středu rýže. Aby rolka pěkně držela pohromadě, zbylým octovým nálevem potřete prázdný konec řasy. Ocet poslouží jako “lepidlo”.
- Začněte rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
- Pokud se vám první rolky příliš nepodaří, nevěšte hlavu. Uvidíte, že se budete postupně zlepšovat!
- Hotovou rolku nechte pár minut odležet, aby řasa nasála vlhkost z rýže. Sushi se pak bude lépe krájet.
1. Maki sushi
Začněme od nejjednoduššího druhu. Maki sushi je nejsnazší a zároveň nejoblíbenější druh sushi, který zvládne i začátečník. Jedná se o sushi, které se roluje pomocí podložky. Podle náplně maki pak rozlišujeme různé druhy maki. Nejznámějším druhem maki je hosomaki. Je to rolované sushi pouze s jednou ingrediencí, nejčastěji je to syrová ryba (losos, tuňák), avokádo nebo zelenina (okurka, paprika). Hosomaki se připravuje z poloviny řasy nori a krájí se na 6 kousků. Pojďme se pustit do přípravy hosomaki sushi.
Ingredience:
- 1 filet lososa, případně steak z tuňáka, zralé avokádo, okurka nebo jiná zelenina
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- 5 ks řasy nori
- wasabi
- nakládaný zázvor
- sójová omáčka
- bambusová podložka Makisu
Postup:
2. Nigiri sushi
Dalším oblíbeným druhem sushi je nigiri. Jsou to válečky rýže, na kterých je kousek syrové ryby, kreveta, avokádo, vaječná omeleta a další ingredience. Na první pohled se zdá, že je tento druh sushi velmi jednoduchý na přípravu. Ve skutečnosti by nigiri sushi mělo mít uprostřed válečku duté místo. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Není to hračka, a tak pokud se sushi začínáte, vystačíte si s obyčejným válečkem rýže. Silvestrovské sushi se bez nigiri rozhodně neobejde!
Ingredience:
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- 5 ks řasy nori
- 200 g krevet
- wasabi
- nakládaný zázvor
- sójová omáčka
Postup:
3. California Roll
Uramaki sushi představuje obrácené sushi. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy uramaki sushi patří California Roll a Philadelphia Roll. Připravte si letos na Silvestra oba druhy, podle našeho receptu to hravě zvládnete.
Ingredience:
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- 5 ks řasy nori
- 1 salátová okurka
- 1 avokádo
- 5 tyčinek Surimi
- 5 lžiček opraženého sezamu
- japonská majonéza
- wasabi
- sójová omáčka
- bambusová podložka Makisu
Postup:
4. Philadelphia Roll
Jak název Philadelphia roll napovídá, tato rolka obsahuje krémový sýr Philadelphia.
Ingredience:
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- 5 ks řasy nori
- 10 lžiček kaviáru tobiko
- okurka
- avokádo
- sýr Philadelphia nebo jiný krémový sýr
- světlý sezam
- wasabi
- nakládaný zázvor
- sójová omáčka
- bambusová podložka Makisu
Postup:
5. Gunkan sushi
Gunkan je jedním z větších druhů sushi. Jedná se rýžovou rolku obalenou v mořské řase, zdobí se nejčastěji kaviárem. Tento druh je snadný na přípravu, i když to tak nevypadá. Neskončete pouze u maki, pusťe se také do přípravy tohoto druhu. Vaši přátelé budou mile překvapeni, jak rozmanité silvestrovské sushi jste si pro ně připravili.
Ingredinece:
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- 5 ks řasy nori
- wasabi
- kaviár (např. Tobiko)
Postup:
6. Sushi donuts
Donuty jsou v poslední době velmi populární. Už jste ale ochutnali sushi donut? Je to sushi ve tvaru donutu a bude perfektní na silvestrovské sushi! Překvapte své přátele a vedle tradičních druhů sushi jim připravte i něco netradičního, s těmito sushi donuty neuděláte chybu.
Ingredinece:
- 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
- čerstvé ryby (losos, tuňák…)
- kaviár
- krevety
- avokádo
- zelenina (okurka, paprika…)
- sezam
Postup:
7. Fruit sushi
Fruit sushi, neboli ovocné sushi má s klasickým sushi společné pouze použití rýže a výsledný tvar. Ovocným sushi jistě potěšíte i ty nejnáročnější strávníky, tj. děti. Pokud nemají rády klasické sushi, díky frushi si mohou připadat jako dospělé. Obohaťte silvestrovské sushi o to ovocné, bude skvělou sladkou tečkou na závěr.
Ingredience:
- 1 a půl hrnku sushi rýže
- 2 hrnky vody
- 3 lžíce cukru
- 1 čajová lžička soli
- plechovka kokosového mléka
- 1,5 čajové lžičky vanilkového aroma/semínka z poloviny vanilkového lusku
- ovoce dle vlastního výběru (mango, ananas, kiwi, jahody, maliny, banán…)
- rýžový papír
- strouhaný kokos
- bambusová podložka Makisu
Postup:
- Dejte rýži do hrnce, zalijte vodou, přidejte cukr, sůl a vařte po dobu 20 minut.
- Po uvaření k rýži přidejte kokosové mléko, vanilku a promíchejte.
- Ovoce nakrájejte na tenké plátky.
- Na sushi podložku položte rýžový papír, na něj rozetřete připravenou rýži a poklaďte ovocem.
- Zarolujte jako klasické sushi a ozdobte. Můžete omotat plátky manga nebo obalit ve strouhaném kokose.
- Jednodušší variantou je ovocné nigiri. Z připravené rýže vytvořte válečky a ozdobte je nakrájeným ovocem.
Zdroj: text + návody, www.milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.