3. 1. 2017 - Víte, jaká je historie sushi? Zdá se, jako by tady s námi bylo odjakživa. Moderní sushi ale poprvé spatřilo světlo světa na začátku 20. století.
Syrová ryba na rýži se začala konzumovat teprve v roce 1913 – tedy až s vynálezem ledničky.
Něco na způsob sushi však existovalo už i o mnoho let dříve. Úplně první forma sushi by vám ale pravděpodobně nevoněla. A to doslova. Prý totiž hrozně smrděla. Sushi, jak ho známe dnes, prošlo za ta léta několika změnami, než se z něj stala populární pochoutka na celém světě.
Historie sushi se začalá psát ve 3. století před naším letopočtem a na jihu Číny. Tam vznikala „lahůdka“, která vzdáleně připomínala dnešní sushi. Šlo o naloženou rybu s rýží, která se nechala uležet v barelu a zatížila se těžkým kamenem. Říkalo se jí nare sushi a rýže se tehdy nejedla. Konzumovala se pouze ryba zbavená rýže. Tato technika se rozšířila do Japonska a v Číně vymizela poté, co ji obsadily severské kočovné kmeny. Dnes dostanete nare sushi v regionu v okolí jezera Biwa.
Japonci se inspirovali čínskou technikou a přivedli na svět han-nare sushi. Připravovali ho ve 14. století a hlavní rozdíl oproti nare sushi byl, že tento typ byl hotový už za jeden až čtyři týdny. Lišila se ale i konzumace. Japonci totiž nevyhazovali rýži, ale jedli ji společně s rybou.
Další etapou v historii sushi bylo období mezi 14. a 18. stoletím, kdy Japonci zapracovali na přípravě sushi a dramaticky snížili dobu jeho přípravy. Začali na rýži přidávat ocet, rýži namačkali pod kousky naložené nebo vařené ryby a poté celou směs zmáčkli v dřevěné krabici na několik hodin až dní. Tehdy se ryba ještě musela upravovat. To dělali Japonci buď nakládáním, nebo jednoduše tím, že ji uvařili.
Když se ještě Tokio jmenovalo Edo, připravovalo se v něm od 19. do 20. století takzvané edo-mae sushi. Japonci vzali rybu, na chvíli ji naložili a naservírovali ji na zmáčknuté rýži ochucenou octem. Tehdy ještě neexistovaly ledničky, a ryba proto stále nebyla servírována syrová. Edo-mae sushi navíc bylo až třikrát větší než sushi, které známe dnes.
Nigiri, maki, California rolls. Sushi tak, jak ho máme v oblibě v dnešní době, přišlo na svět na začátku 20. století. Jakmile se vynalezla lednička, nic nebránilo tomu, aby se sushi šířilo nejen v Japonsku, ale záhy i napříč celým světem. Z původně jednoduchého pouličního pokrmu se stala luxusní pochoutka. V 60. letech se poprvé dostala do Spojených států, kde se do historie sushi zapsala také nová varianta – „rolls“, která byla poprvé představena v Los Angeles.
Příště, až si budete vychutnávat sushi, vzpomeňte si na dlouhou cestu, kterou ušlo, než se dostalo na naše stoly ve své stávající podobě. A buďme rádi, že dnes si při jeho konzumaci nemusíme zacpávat nos.
Zdroj: www.milujusushi.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.