Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

HOLBA: V DEN SVÝCH NAROZENIN ZAČAL SLÁDEK VAŘIT NOVÉ PIVO

HOLBA: V DEN SVÝCH NAROZENIN ZAČAL SLÁDEK VAŘIT NOVÉ PIVO

10. 1. 2018 - Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba chystá se svým týmem nové pivo z hor, jedinečné nejen charakteristikou. Jako pokaždé ho vaří srdcem, ale vůbec poprvé začíná vařit první várku na svoje narozeniny.

Poprvé během 24 let, které věnoval starému pivovarskému řemeslu. Je to rodák z Hanušovic, kde žil se svými rodiči a nyní i se svojí rodinou. Už jako kluk měl rád vůni sladu, která prosycovala okolí pivovaru aniž by tušil, že jednou to bude jeho pivo, co naplní krýgly místních i vzdálených restaurací.

Co z vašeho pohledu dělá pivo jedinečným?

Je to celá řada  zásadních věcí až po zdánlivé maličkosti. Je řada takových, které se exaktně vyjádřit nedají. Tak např. tělo – je to něco, co by mělo mít každé pivo. V pivu ho cítíte a nemusíte být zrovna pivař. A stejně dobře poznáte, když pivu chybí. V Holbě se držíme starých pivovarnických tradic už od založení pivovaru a tělnaté pivo z nich vlastně vychází.

 

03878-sladek_DSC_5107.jpg

 

Zmiňujete tělo piva, jak vzniká?

Dává mu ho slad, jedna ze 3 základních surovin pro výrobu piva. A slad vzniká sladováním pivovarnických ječmenů, tedy speciálních odrůd pro výrobu piva. My jsme to ale tentokrát udělali jinak. Na nové pivo jsme nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů. Jsou to speciální odrůdy, které prosperují v drsných  podmínkách a dávají jedinečný slad se specifickými vlastnosti. Tou nejdůležitější je nízký stupeň dosažitelného prokvašení. Znamená to, že pivo vyráběné z tohoto sladu neprokváší tak hluboko a v pivu zůstává vysoký podíl zbytkového extraktu, který dává pivu plnost neboli chlebnatost. Podhorského ječmene není mnoho, protože vyžaduje zvláštní péči a pěstuje ho jen několik zemědělců u nás v okolí. O ten náš z Jeseníků nám jde nejvíce, protože naše pivo si regionální suroviny zaslouží.

 

Co byste popřál vašemu novému pivu?

Přeji  mu jiskru a elán a hodně příznivců. Vlastně je to podobné jako u lidí.

 

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, takže si na něho budeme muset počkat. Jeho příběh ale můžete průběžně sledovat na webu a fb Holby.


Zdroj: Hana Matulová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz