Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hra s chutí: užijte si degustace luxusních brněnských restaurací, unikátní drinky či kuchařskou show

Hra s chutí: užijte si degustace luxusních brněnských restaurací, unikátní drinky či kuchařskou show

17. 1. 2018 - Na veletrzích cestovního ruchu si i pochutnáte. Souběžně se totiž tradičně odehraje festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST.

Gastronomický festival nabídne speciality z různých českých a moravských krajů, ale také ze zahraničních kuchyní. Uprostřed festivalového pavilonu vyroste také bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, je mu k dispozici degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup.

Zatímco většina z nás o vánočních svátcích v klidu odpočívala, pojídala rodinné speciality a cukrářské poklady od babiček, několik desítek mladých gastronomů a jejich učitelů toho paradoxně moc nepojedli. Jen pár dnů už zbývá do finálových bojů v prestižní soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup a nervozita dostoupila vrcholu.

Divácky i odborně atraktivní klání se odehraje mezi 18. a 21. lednem 2018 současně s veletrhy GO a Regiontour, jejichž je Gastro Junior Brno – Bidfood Cup už nedílnou součástí.

„Opravdu člověk nemá o Vánocích na nic chuť a ten lednový termín nenechává v klidu nás organizátory, ani soutěžící. Jsme pokaždé moc nervózní,“ směje se Eva Bílá ze Střední školy Brno, Charbulova. Známá brněnská škola celou soutěž už 24. rokem spolu s Veletrhy Brno a Asociací kuchařů a cukrářů organizuje.

„Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Bílá. Ale nejedná se jen o kuchařskou show, ve stejném duchu probíhá zápolení v dalších studiích, které obsadí obory cukrář a číšník, letošní ročník je zajímavý také tím, že se poprvé přidají i barman a barista.

Soutěžící neznají dopředu své úkoly, mají od zadavatelů jen základní informace. Přesné úkoly se odtajňují až na místě. Třeba kuchaři budou mít před sebou takzvaný black box, a jestli v něm bude drůbeží maso, ryba, zvěřina, prostě cokoliv, co vás napadne, poznají těsně před bojem samotným.

Soutěžící oboru kuchař mají 40 minut na přípravu, sestavení menu či svého výrobku a postupu, s nímž mu pomáhá „sparingpartner“, což bývá nejčastěji některý z jeho pedagogů. A pak má 45 minut na samotné zhotovení, kde už musí pracovat samostatně. „Samozřejmě trénujeme, co se dá. Studenti se před soutěží připravují, ale nenacvičíte všechno, základ úspěchu je chtít něco dokázat a především vás to musí bavit. Velkou roli hraje nervozita, která u takto mladých lidí úřaduje opravdu hodně, domnívám se, že účast v soutěži této úrovně je pro hodně žáků zážitkem, který nezapomenou“ popisuje Eva Bílá. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je určen výhradně studentům gastronomických škol do 23 let.

Roztřást je mohou i jména těch, kteří soutěžní úkoly sestavují a poté hodnotí. Jde o vysoce postavené členy jednotlivých asociací, které už mnoho let nejprestižnější klání své věkové kategorie zaštiťují – Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR či České barmanské asociace. Kuchařské umění letos bude hodnotit například Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS, tedy Světová asociace kuchařských spolků a zástupce generálního sponzora akce Bidfood. A například barmany bude pečlivě sledovat Martin Vogeltanz, pětinásobný držitel titulu Barman roku. Záštitu nad soutěží převzali mimo jiné i kontinentální ředitel WACS pro Střední Evropu, prezident AKC ČR - Miroslav Kubec a president České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Pro diváky je pódiová show velký zážitkem, sledují ji i na velkých obrazovkách ve velké areně. Letos se odehraje v pavilonu P a provázet programem bude populární herečka a vyhlášená kuchařka Markéta Hrubešová.

 

Ve festivalovém pavilonu F vyroste během veletrhů Go a Regiontour také bar, kde špičkoví barmani připraví speciální alkoholické i nealkoholické drinky. Regionální potraviny nabídne festival RegFoodFest. Součástí budou i degustace od luxusních brněnských restaurací. Zapojí se například podniky Koisha, Kohout na Víně, Signature restaurant, Pavillon, Borgo, Palazzo či například Konfit. Degustace se odehrají od čtvrtka 18. ledna do neděle 21. ledna ve stanovených časech. Na místě bude možnost koupit jen pár míst, týden před veletrhem budou na Facebooku Go a Regiontour vyhlášeny také speciální soutěže, takže zájemci mohou degustace i vyhrát.

 

O dvojici veletrhů GO & REGIONTOUR

Veletrh GO se zaměřuje na výjezdovou turistiku. Vedle tuzemských cestovních kanceláří a agentur se jej účastní poskytovatelé služeb cestovního ruchu v oblíbených zahraničních destinacích a zahraniční turistické centrály. Jedná se o největší prezentaci průmyslu cestovního ruchu s akcentem na regiony ve střední Evropě. V roce 2018 se odehraje už 28. ročník.

Veletrh REGIONTOUR je hlavní prezentační platformou platformou potenciálu cestovního ruchu v regionech České republiky. Je nosným projektem na podporu incomingu a domácího cestovního ruchu. Účastní se jej klíčové subjekty a osoby s rozhodovacími pravomocemi v cestovním ruchu ČR a jednotlivých regionů. V roce 2018 se odehraje už 27. ročník.

 

Souběžně s veletrhy se koná Festival krajových specialit a regionální potraviny  RegFoodFest, mezinárodní soutěž Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup a GO KAMERA - festival cestovatelských filmů, fotografií a publikací.

 

Zdroj: Karolína Křenková, www.bvv.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz