17. 1. 2018 - V hanušovické Holbě zahájili vaření nového piva. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva.
Krobot, který je v Jeseníkám doma stejně jako Holba.
Horská voda a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva. Má svůj fenomén a dá novému pivu tělo. A nebude to tělo bez duše...
Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost. “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjařuje své přesvědčení sládek Luděk Reich. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.
Je to místní rodák a k Jeseníkům ho pojí nejen to, že se tady narodil. Dobře ví co dokáže příroda a jak využít její dary. Letos Luděk vsadil na podhorské ječmeny. Dávají výborný slad a ten se rozhodl použít pro nové pivo, které právě vaří.
Ječmeny z podhorských oblastí se vyznačují svoji houževnatostí, stejně jako lidé v horách a takové je i Ryzí pivo z hor Holba. Loni měly navíc svůj mimořádný rok a výbornou kvalitu i výnosy.
Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarčí činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustého vegetačního porostu a ječmen tady prospívá i vletech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah tříslovin v pivu.”
Dlouholetá spolupráce se zemědělci v podhůří Jeseníků se vyplatila. Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků.
Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel. DOMOČ, DOSUŠ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. DOVAŘ a DOKVAŠ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco DOTOČ je apel na um vrchního. Poslední DOPIJ je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.
Zdroj: Mgr.Hana Matulová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.