Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Po stopách kelečského dýmkařství až k Titanicu

Po stopách kelečského dýmkařství až k Titanicu

22. 5. 2012 - KELČ - Město Kelč prezentuje od května 2012 svou historii v oboru kelečského dýmkařství. Na nové expozici spolupracovali zástupci Města Kelč a pracovníci Muzea regionu Valašsko, které je správcem sbírek bývalého kelečského muzea.

Láká-li vás svět modravého dýmu, pak si určitě nenechte ujít expozici Po stopách kelečského dýmkařství. Těšit se můžete na širokou paletu především kelečských dýmek. K vidění však budou i dýmky vyráběné na jiném místě Valaška. Jsou to fajky „valašky“ vybíjené perletí. Návštěvníci dále mohou vidět i dýmky v našem regionu nezhotovované – pěnovky ze vzácného nerostu sépiolitu, dále porcelánky či hliněné dýmky zvané „gypsovky“.

Nejen dospělí, ale i děti uvítají návštěvu rekonstruované fajkářské dílny a pohled na všemožné nástroje, které byly k výrobě fajek potřebné. „Cílem expozice je oprášit zašlou slávu kelečského dýmkařství – řemesla, které proslavilo Kelč nejen u nás, ale i za hranicemi. Kelečské fajfky se totiž vyvážely jak do všech koutů českých zemí, tak i do Rakouska, Polska či Uher. Zdejší dýmkař Pajdla je exportoval dokonce až do USA. Jedna z dodávek údajně ztroskotala na slavné lodi Titanic,“ popisuje autorka expozice, etnografka muzea Milada Fohlerová .

Zlatá léta zažívalo kelečské fajfkářství od poloviny 19. století do 1. světové války, poté výroba pozvolna upadala. Po 2. světové válce zanikla úplně. Místní fajfkáři vyráběli pestrou škálu různých druhů dýmek. Dýmky nesly pestré názvy podle tvaru, který připomínaly, například rybí ocas, kozí brada, kozí míšek, baňačka. Pojmenovávaly se též podle místa, kam se dodávaly, jako vídeňky, uherky, slovenky, znojemky a jiné.

„Cílem výstavy kelečského dýmkařství je pozvednout slávu řemesla, které proslavilo Kelč i v cizích zemích, kam se dýmky vyvážely. Snad se alespoň částečně podaří s přispěním této expozice dostat do širšího povědomí město Kelč. Pevně věřím, že se město výstavou kelečských dýmek zviditelní a přiláká nové návštěvníky nejen na "kelečské fajky", ale i do celého města,“ informuje Ing. Karel David, starosta Města Kelč.

Expozice se nachází v budově penzionu – Kelč 290. Otevřeno je ve středu od 15 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz