22. 1. 2018 - Výsledky pravidelné kontrolní akce zaměřené na potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina opět potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.
Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin, u ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.
V roce 2017 inspektoři SZPI hodnotili celkem 173 potravin oceněných národní značkou kvality KLASA, pouze 2 výrobky nevyhověly v některém z hodnocených parametrů. Jednalo se o jakostní parametr chuť a značení.
Dále v loňském roce inspektoři hodnotili 55 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověl jediný vzorek a to v parametru jakost.
Laboratorní rozbor u žádného z odebraných vzorků nepotvrdil porušení bezpečnostních požadavků.
Tyto potraviny musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Inspektoři SZPI každoročně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 15 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí
Zdroj: www.szpi.gov.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.