Štamgast & Gurmán

Kozí mléko zpestří jídelníček. Je vhodné i pro alergiky?

Kozí mléko zpestří jídelníček. Je vhodné i pro alergiky?

26. 1. 2018 - Kozí mléko se kdysi pilo v každé chalupě, a to i v té chudé. Kravské bylo již pochoutkou bohatších vrstev. Dnes je tomu naopak.

Za mléko od koz a výrobky z něj si dnes připlácíme jako za lahůdku. Řada lidí v něm také spatřuje elixír zdraví a krásy.

Kozí mléko, sýry a jogurty lidé buď milují, nebo naopak nesnáší, a to zejména kvůli jejich specifickému pachu. Jelikož se ale tyto produkty těší u veřejnosti pověsti téměř přírodního léku a rovněž možné alternativy při alergii na mléčné bílkoviny nebo při intoleranci na kravské mléko, leckterý strávník se zapře a i když mu nejde „pod vousy“, pustí se do nich. Jaká je ale realita? Jedná se skutečně o nutriční zázrak nebo jen reklamní tlak?

Rozdíl je malý

Dietoložka Karolína Hlavatá velký rozdíl mezi kozím a kravským mlékem a výrobky z nich nespatřuje. „Složení kozího mléka je podobné kravskému. Má nepatrně více tuků než kravské. Obsahuje více bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínu C a A,“ bilancuje dietoložka. Méně má naopak vitamínu B12 a kyseliny listové.

Alergici nejásejte

Fanoušci kozích mléčných produktů v jejich prospěch argumentují nejčastěji tím, že kozí mléko je vhodné i pro lidi alergické na bílkovinu kravského mléka. „Mléko savců obsahuje velké množství druhů bílkovin. Alergie bývá nejčastěji na α-s1 kasein a beta laktoglobulin. Záleží na tom, na kterou bílkovinu je dotyčný alergický a kterou toleruje. Hlavní problém je ale v tom, že spousta alergií je zkřížená. Jinými slovy, pokud je někdo alergický na kravské mléko, má šedesáti procentní šanci, že bude alergický i na kozí,“ varuje Karolína Hlavatá. Jsou dokonce případy, kdy člověk snáší mléko kravské a kozí ne.

To, do jaké míry nám bude mléko vyhovovat či nikoliv, neovlivňuje jen skutečnost, zda je kozí či kravské, ale také další okolnosti. „Skladba mlék záleží i na druhu kozy či krávy, na ročním období, kdy se dojí a tak dále. Například v zimě je obsah bílkoviny a tuku vyšší než v létě,“ říká dietoložka. Z výše uvedených důvodů imunologové a alergologové doporučují při alergii nekonzumovat mléko a mléčné výrobky žádné. Pokud trpíte alergií na mléčné bílkoviny kravského mléka, než se pustíte do experimentu s kozím, raději se nechte vyšetřit imunologem. Ten spolehlivě zjistí, zda máte alergii i na bílkovinu kozího mléka, či nikoli.

Žádoucí zpestření

I když kozí mléko zázraky nedělá, pro zdravého člověka však může být žádoucím zpestřením jídelníčku. „Mléko a mléčné výrobky obecně, ať už kozí či kravské, jsou důležitou součástí racionální stravy a měly bychom si je dopřát denně,“doporučuje Karolína Hlavatá.

 

Srovnání mléka kozího s kravským na 100 gramů produktu

 

03931-0001_(16).jpg

 

 

Zdroj: www.vimcojim.czVím, co jím a piju, o.p.s.

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz