30. 1. 2018 - Už je přestaly bavit marketingové řečičky o exkluzivitě, nablýskané reklamy plné dobře oblečených gentlemanů a aura něčeho výjimečného, většině lidí nedostupného.
Zhruba takové povědomí totiž v současnosti má veřejnost ohledně whisky. Barmani z brněnského Baru, který neexistuje se rozhodli, že ji svým hostům představí v úplně jiné, přívětivější poloze.
Vymysleli slogan „Whiskey pro všechny“, a především, založili již svůj čtvrtý podnik – Whiskey Bar, který neexistuje. Ten v posledních lednových dnech fungoval ve zkušebním provozu, oficiálního otevření se dočká ve čtvrtek 1. února.
„Chceme lidem ukázat, jak úžasně rozmanitým druhem destilátu whisky ve skutečnosti je. Tu svou si určitě vybere úplně každý. Jistě existuje spousta vzácných exemplářů vyžadujících trénované degustační schopnosti, a my některý z nich i nabízíme, ale to vůbec neznamená, že za kvalitní whisky nutně musíte dát majlant,“ říká provozní podniku Vojtěch Sláma.
Hosté baru si mohou vybírat z přibližně 200 lahví whisky z celého světa, nejpočetněji jsou zastoupeny skotské single malts. Kdo na whisky zrovna nemá chuť, toho potěší nabídka 90 lahví ostatních destilátů a likérů, tři piva typu ležák, ejl a stout na čepu či koktejlové menu. K dostání bude také tatarák (volitelně obohacený o kapku whisky), domácí brambůrky s octem, škvarková pomazánka, polévky nebo ústřice.
„Naším konceptem je dobře udělaný Irish pub – tmavší a dřevěný interiér, spousta whisky a zajímavá piva. Nemáme ambici vymýšlet nové kategorie jako v případě našich ostatních barů,“ upřesňuje provozní podniku Adam Křemenák.
Není bez zajímavosti, že se podnik nachází na stejném místě, kde dříve stával legendární brněnský Whiskey bar, kam se od začátku 90. let chodilo na skleničku ušlechtilého destilátu a nejlepší tatarák ve městě. „Chceme tak navázat na již vybudovanou tradici. Málokdo z Brňáků do někdejšího Whiskey baru nikdy nezavítal. Působit na takto legendární adrese je pro nás vzrušující i zavazující zároveň,“ přiznává zakladatel Baru, který neexistuje Honza Vlachynský.
Whiskey Bar, který neexistuje (po Baru, který neexistuje, Super Panda Circusu a 4pokojích čtvrtý podnik v pěti letech) není jedinou letošní novinkou této brněnské gastronomické skupiny. Už v létě začne na Zelném trhu fungovat její pátý podnik, který bude fúzí koktejlové restaurace a hudebního klubu. Provozovatelé kvůli tomuto konceptu loni podnikli inspirativní cestu po západě USA, kde navštívili několik desítek barů, restaurací a klubů.
Zdroj: Michael Lapčík
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.