31. 1. 2018 - Maso je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Tělu dodává potřebné bílkoviny, vitaminy a minerály.
Největším skokanem roku mezi masy se stalo drůbeží. Svoji oblíbenost si našlo mezi zastánci lehké a zdravé stravy a často bývá doporučováno výživovými poradci. Drůbeží maso si může dopřát ale každý. O tom, že si našlo cestu do našich kuchyní, svědčí neustále rostoucí spotřeba.
V roce 2015 byla spotřeba drůbežího masa v ČR na úrovni 26 kg na jednoho obyvatele a v roce 2016 dosáhla úrovně téměř 27 kg. A není vyloučené, že se spotřeba kuřecího masa v příštím roce ještě navýší.
Vybírejte pečlivě
Při nákupu drůbežího masa se neřiďte pouze cenou. Kritériem výběru by měl být i výrobce. Není výjimkou, že na českých pultech najdete i drůbeží maso z dovozu. Což není na překážku. Pozor si ale dejte na způsob jeho zpracování. Největší podíl dováženého drůbežího masa je z Polska. Současně roste i vývoz drůbežího masa a nejčastěji směřuje na Slovensko. Výroba v ČR saturuje náš trh z cca 60 %, dovoz asi ze 40 %.
„Dovážené drůbeží maso mnohdy není nejkvalitnější, může být např. chlazeno vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou spotřebitel platí cenu jako za maso. Při dovozu ze třetích zemí (např. Brazílie) může být drůbež krmena masokostní moučkou a nemusí být splněny náročné požadavky na welfare kuřat při chovu. V případě českých kuřat to není možné, protože se dodržují právní předpisy ČR a EU a jejich plnění se pravidelně kontroluje,“ vysvětluje odborník MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků.
Více informací o kvalitních potravinách najdete na www.akademiekvality.cz , kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i nápaditými recepty.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, www.akademiekvality.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.