Štamgast & Gurmán

Očekáváte návštěvu? Máme pro vás exkluzivní recepty

Očekáváte návštěvu? Máme pro vás exkluzivní recepty

12. 2. 2018 - Čeká vás oslava a vy jste se dostali do role hostitele. Přemýšlíte jak uspokojíte mlsné jazýčky? Poradíme vám…

Inspirujte se exkluzivními recepty šéfkuchaře restaurace Grand Cru, Jana Punčocháře, který připravil marinovaného lososa v Baileys Original a oblíbené makrónky s  likérem Baileys Chocolat Luxe. Zažeňte předsudky o složité přípravě makrónek a vyzkoušejte unikátní recept, s kterým se pečení stane zaručeně vaší vášní.

Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi

Ingredience:

600 g filet lososa

300 g soli

150 g třtinového cukru

50 g kávových zrn

2 ks badyánu

3 snítky tymiánu

1,5 dcl Baileys Original

1 ks limety

1 dcl extra virgin olivového oleje

8 ks větších datlí

100 g jablka

03972-28073189989_345c0d8b58_z.jpg

Postup:

  1. Filet lososa omyjte a osušte.
  2. V hmoždíři rozdrťte kávu s badyánem a přidejte do směsi sůl i cukru.
  3. Lososa zakápněte Baileys, řádně zasypte připravenou směsí a vymačkejte limetu. Nechte marinovat pod fresh folií dvě a půl hodiny v lednici.
  4. Marinovaného lososa vyjměte z lednice a omyjte.
  5. Nakrojte plátek asi 1 cm široký a položte na připravený talíř.
  6. Datle vypeckujte, rozpulte a zalijte Baileys, limetovou šťávou a olivovým olejem. Marinované datle položte na lososa, přidejte nakrájené jablíčko a pokapejte limetovou šťávou a olivovým olejem.

 

Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Ingredience na těsto:

250 g mandlové mouky

300 g cukru moučka

110 g vaječných bílků

10 g tonka fazole

110 g vaječných bílků

330 g cukr krupice

100 ml vody

03972-39128783584_02692d69ac_z.jpg

 

Postup:

  1. Mandlovou mouku smíchejte s cukrem moučka a nastrouhejte tonka fazoli. Přidejte 110 g tekutých vaječných bílků a dobře promíchejte.
  2. Povařte 300 gramů cukru krupice s vodou asi na 110 stupňů, nechte odstát a přilijte dalších 110 gramů vaječných bílků spolu s 30 gramy cukru krupice a vyšlehejte hladký sníh, dokud směs nevychladne.
  3. Gumovou stěrkou promíchejte sníh s mandlovou směsí, dokud nebude lesklá a částečně tekutá. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte velké kapky makrónkového těsta na silikonovou podložku a pečte v horkovzdušné troubě při 140 stupních asi 12 – 15 minut. V průběhu pečení si připravte náplň.

Tip šéfkuchaře:
Prosetím mouky i dalších suchých ingrediencí docílíte snadnějšího zapracování do těsta a navíc urychlíte proces kynutí.

Ingredience na náplň:

200 g cukr krupice

200 g 70% čokoláda

4 ks vejce

250 g máslo

2 dcl Baileys

Postup:

  1. Do vodní lázně vložte vejce a cukr a ručně šlehejte, dokud nebude mít hmota konzistenci jako těsto na palačinky.
  2. Odstavte, přidejte hořkou čokoládu a Baileys. Nakonec utřete na kostičky nakrájené máslo a nechte vychladnout.
  3. Hmotu následně vložte do pytlíku a naplňte jednotlivé makrónky.

 

 

Autor receptů je Jan Punčochář.

O šéfkuchaři Janu Punčocháři

Jan Punčochář svou profesní kariéru začínal v hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v předních pražských restauracích. Jako kuchař působil také v Německu, Rakousku nebo ve vyhlášené švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde pracoval deset let. Koncepčně se podílel na restauraci karlovarského Grandhotelu Pupp a od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je dvojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař.

03972-38357348832_cee35ed138_m.jpg

 

Zdroj: Sylvie Micková

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz