Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sušené ryby či domácí nepálský chléb? To vše na festivalu Culturea!

Sušené ryby či domácí nepálský chléb? To vše na festivalu Culturea!

16. 2. 2018 - Festival Culturea každý rok představuje kultury dvou zemí. Letos bude festival plný chutí Nepálu a Norska.

A nejen to! Zlínský zámek se 7. dubna 2018 v 10:00 promění v živý organismus plný workshopů, přednášek, ochutnávek či filmů. Celá akce je pořádána studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Norsko je známé především svým rybolovem, proto Norové rádi konzumují různé druhy ryb a mořské plody. Mezi jejich tradiční pokrmy z ryb patří například tzv. gravlaks - losos marinovaný v soli, cukru, kopru a brandy. A znáte norský pokrm Tørrfisk? Jedná se o tresky sušené na vzduchu bez přidání soli, v minulosti byly jedním z hlavních zdrojů obživy, protože je Norové vyváželi do celého světa. A když všechny tyto rybí speciality položíte na chleba, vznikne Smørrebrød - klasický obložený chlebíček.

03987-chlebik.jpg

 

Velmi oblíbená je také zvěřina, a to konkrétně sobi, losi nebo zajíci. Za norské národní jídlo se považuje pokrm Fårikål, což znamená v překladu “ovce v zelí”. Jedná se o skopové maso s dušeným zelím a černým pepřem vařené po dobu několika hodin. Podává se s bramborem.

Nepál je naopak plný pokrmů různých barev a chutí, jelikož se zde střetávají kultury Číny, Indie a Tibetu. Jídla jsou většinou bezmasá a velmi ostrá.Tradiční a zároveň nejčastější nepálský pokrm je Dal bhát. Základem je hromada rýže, pálivá čočka nebo fazole a hodně okořeněná zelenina. Pokrm se servíruje na plechových talířích se speciálními přihrádkami pro jednotlivé přílohy a Nepálci ho jedí pouze jednou rukou. Pokud vám Nepálec po jídle řekne „Dalbhat mito ccha!" znamená to, že mu jídlo velmi chutnalo. Chutné jsou také knedlíčky plněné zeleninou Veg Momo.

03987-Veg_Momo.jpg

Mimo národní kuchyni na festivalu Culturea zažijete také vystoupení Vikingů či scénické čtení. V živé kuchyňské show se můžete naučit jak vykuchat tresku nebo upéct tradiční nepálský chléb. Bude tam na vás také čekat spoustu cestovatelů, kteří si s vámi rádi popovídají. Pokud by vám náhodou byla zima, můžete si u nás uplést něco teplého na sebe.

Přijďte se přesvědčit na vlastní oči, že dokážete navštívit dva tísíce kilometrů vzdálené země za jeden den! A navíc bez letenky, to je přeci nabídka, která se neodmítá!

 

 

Zdroj: culturea.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz