Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

FASSBIND: GENIÁLNÍ NÁPAD LIHOVARNICKÉHO VLAKU

FASSBIND: GENIÁLNÍ NÁPAD LIHOVARNICKÉHO VLAKU

1. 3. 2018 - Jejich geniální nápad lihovarnického vlaku, který ještě v dobách monarchie brázdil i naší krajinou, seznámil naše prapradědy s tím, jak má chutnat jemný destilát.

Plukovník švýcarské armády, ředitel regionální kantonální banky i hoteliér. To jsou všechno profese, které Gottfried Fassbind a jeho dva synové, Gottfried a Joseph okusili.

Jejich největší sláva ale započala v roce 1846, kdy Gottfried založil rodinnou destilérku a zkušení sadaři a farmáři se stali ve vesnici Oberarth ve švýcarském kantonu Schwyz vyhlášenými odborníky na využití ovoce k destilaci. Předáváním znalostí a dovedností dalším generacím se postupně podařilo dosáhnout destilátu nejvyšší a nejčistší kvality.

 

04025-Alte_Fassbind-Brennerei_Lokomotive1.jpg

 

Mezi největší inovace rodu Fassbindů patřil lihovarnický vlak. Destilérka je od července do září nepřetržitě zásobována malinami a jádrovým i peckovým ovocem, jako jsou třešně, jablka, hrušky, slívy, švestky, meruňky a kdoule.

Dodané ovoce prochází pečlivou ruční kontrolou. K dalšímu zpracovaní projdou jen ty nejlepší ze zralých plodů. Syn Gottfried chtěl získat to nejlepší ovoce nejen z domoviny, ale z celé Evropy. Díky mobilní destilérce na kolejích mohl bezprostředně po sklizni zpracovávat ty nejkrásnější plody. Pravidelné zastávky podnikal i na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Možná i váš praděda byl jedním ze sadařů, kteří mu ovoce prodali a následně si pochutnávali na ušlechtilé pálence.

 

 

Zdroj: Marcela Vraná

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz