7. 3. 2018 - V sobotu 3. března prostoupila nádvoří zlínského zámku vůně tradičních zabijačkových specialit.
KAFÉ ZÁMEK zde totiž uspořádal historicky první Zámeckou zabijačku. Došlo i na soutěž ve špejlování jitrnic, ukázky řeznického řemesla a další doprovodný program.
I přes mrazivé počasí se od samotného rána scházeli na nádvoří milovníci zabijačkových dobrot. Někteří přicházeli s vlastními nádobami, ve kterých si tradiční tmavou polévku, prejt a další speciality odnášeli s sebou. Jiní si na nich pochutnávali přímo na místě a užívali si příjemnou atmosféru.
Uskutečnila se zde také první soutěž ve špejlování jitrnic, do které se mohli přihlásit přítomní návštěvníci. Řezník Leoš Novák nejprve všem ukázal, jak na to a poté si mohli přihlášení soutěžící vyrobit jednu zkušební jitrničku. Ta druhá již byla na čas. Nejlépe se dařilo paní Marii Vavrušové, která zvítězila s časem 43 sekund. Kromě vlastnoručně vyrobených jitrnic si odnesla i balíček zabijačkových výrobků a další výhry.
Foto: Marie Vavrušová
Účastníky akce na zámeckém nádvoří pozdravil během dne několikrát i baron Klaudius Bretton, který zlínskému zámku i panství vládl před dvěma sty lety. O živý hudební doprovod se postaral harmonikář a country kapela.
Akci pořádali KAFÉ ZÁMEK, Zlínský zámek o.p.s a Kudlovské uzeniny – Leoš Novák.
Foto: Marie Vavrušová a Leoš Novák
Zdroj:Kateřina Martykánová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.