8. 3. 2018 - Jak zpracovávat jedlý hmyz a jaká pravidla musí splnit zájemci, kteří ho chtějí chovat, uvádí příručka Ministerstva zemědělství (MZe) nazvaná Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu.
Na její přípravě MZe spolupracovalo s odborníky z praxe.
Chovatelé hmyzu určeného pro lidskou spotřebu a výrobci potravin z něj v příručce najdou například informace týkající se pravidel hygieny a bezpečnosti produkce, aby chovaný a zpracovávaný hmyz byl zdravotně nezávadný. Dokument je praktickou pomůckou, která poskytuje přehled o minimálních požadavcích na chov a o základních měřítcích pro posouzení možných nebezpečí při chovu a výrobě.
Zájem veřejnosti o pokrmy z hmyzu roste. Evropský parlament a Rada odsouhlasili nařízení, které platí od začátku letošního roku. V praxi znamená, že před uvedením konkrétního druhu hmyzu jako potraviny na trh musí být nejprve prokázána jeho bezpečnost. A to v rámci komplexního schvalovacího procesu, na jehož konci je prováděcí nařízení Evropské komise, stanovující podmínky, za kterých je možné vyrábět a prodávat potraviny z hmyzu.
Příručka není zaměřena na konkrétní druhy. S ohledem na dosavadní zkušenosti jsou k chovu doporučeny tyto:
potemník moučný
potemník stájový
cvrček domácí
cvrček krátkokřídlý
cvrček banánový
Na přípravě příručky se spolu s pracovníky Ministerstva zemědělství podíleli odborníci z praxe - chovatelé a zpracovatelé hmyzu, odborníci z akademické sféry zabývající se konzumací hmyzu nebo chovem hmyzu a zástupci dozorových orgánů.
Příručka je volně dostupná na internetových portálu eagri.cz:
Tisková zpráva z 2.3.2018.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství, eagri.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.