9. 3. 2018 - Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne?
Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou tu čtyři recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.
Pomazánka z šunky a másla je výbornou alternativou místo klasického chleba se šunkou. Navíc se dá kombinovat se zeleninou nebo různými klíčky, které dodají jídlu šmrnc
a pikantnost. Pro tuto pomazánku použijte kvalitní šunku nebo mix uzenin vysoké kvality, například značky Klasa. Klíčem úspěchu je podíl masa v šunce. Čím vyšší, tím lepší, v opačném případě bude pomazánka řidší, a ne příliš výrazné chuti.
Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 15 min.
Ingredience:
čerstvá řeřicha a klíčky červené řepy
Postup:
PEČENÉ PLNĚNÉ BRAMBORY
Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
Postup:
I z obyčejného chleba se dá vykouzlit skvělá svačina nebo večeře. Chlebový sendvič plněný slaninou a sýrem, zapečený na grilu se zakysanou smetanou, ozdobený volským okem a pažitkou. Zní to možná složitě, ale příprava není tak pracná, jak by se zdálo. Víte, jak poznáte vhodný chléb na přípravu této pochoutky? Správný chléb by měl po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání „zazvonit“.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 min.
Ingredience:
Postup:
JABLEČNÝ BERÁNEK (HRNKOVÝ)
Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, navštivte stránku akademiekvality.cz. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
Ingredience na zdobení:
Postup:
3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm podokraj). Přiklopte druhou částí formy.
4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Zdroj: Hana Králová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.