Nápadité recepty „co dům dal“
9. 3. 2018 - Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne?
Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou tu čtyři recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.
ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA
Pomazánka z šunky a másla je výbornou alternativou místo klasického chleba se šunkou. Navíc se dá kombinovat se zeleninou nebo různými klíčky, které dodají jídlu šmrnc
a pikantnost. Pro tuto pomazánku použijte kvalitní šunku nebo mix uzenin vysoké kvality, například značky Klasa. Klíčem úspěchu je podíl masa v šunce. Čím vyšší, tím lepší, v opačném případě bude pomazánka řidší, a ne příliš výrazné chuti.
Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 15 min.
Ingredience:
- 300 g šunky
- 250 g pomazánkového másla
- 100 g změklého másla
- pepř, sůl
- čerstvá řeřicha a klíčky červené řepy
Postup:
- Šunku pokrájejte na menší kusy a poté ji rozmixujte najemno.
- Máslo vyšlehejte do pěny a poté do něj vetřete pomazánkové máslo.
- Vmíchejte rozmixovanou šunku a vše dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte na čerstvém chlebu a ozdobte řeřichou a klíčky.
PEČENÉ PLNĚNÉ BRAMBORY
Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
- 6 větších brambor (nebo více menších)
- 200 g zakysané smetany
- 100 g šunky
- 150 g eidamu vcelku
- 2 rajčata
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- olej
Postup:
- Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
- Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
- Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
- Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
- Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.
ZAPEČENÝ CHLÉB S VEJCEM
I z obyčejného chleba se dá vykouzlit skvělá svačina nebo večeře. Chlebový sendvič plněný slaninou a sýrem, zapečený na grilu se zakysanou smetanou, ozdobený volským okem a pažitkou. Zní to možná složitě, ale příprava není tak pracná, jak by se zdálo. Víte, jak poznáte vhodný chléb na přípravu této pochoutky? Správný chléb by měl po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání „zazvonit“.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 min.
Ingredience:
- 4 krajíce chleba
- 1 lžíce kečupu
- 2 vejce
- 100 g slaniny
- 100 g strouhaného sýra na náplň (viz 1. bod postupu)
- 50 g strouhaného sýra do směsi na zapečení (viz 3. bod postupu)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 50 g másla
- sůl, pepř
- pažitka
Postup:
- Chléb potřete kečupem, na něj poklaďte slaninu a sýr a poté přiklopte druhou částí potřenou máslem. Stejným způsobem připravte i druhý „sendvič“.
- Na pánvi opečte chleby z obou stran dozlatova a poté je položte na plech.
- V misce smíchejte zakysanou smetanu se strouhaným sýrem a lžičkou nasekané pažitky. Osolte a opepřete.
- Zakysanou smetanu navrstvěte na každý sendvič a poté plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C, nastavené na program „gril“.
- Chleby pečte dozlatova a poté je z trouby vyjměte.
- Vejce připravte jako „volská oka“ a podávejte je na chlebech. Osolte a opepřete, ozdobte nasekanou pažitkou.
JABLEČNÝ BERÁNEK (HRNKOVÝ)
Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, navštivte stránku akademiekvality.cz. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžičky skořice
- půl hrnku plátkových mandlí
- tuk na vymazání formy + hrubá mouka
-
Ingredience na zdobení:
- 1 bílek
- 15–20 dkg moučkového cukru
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- 2 hřebíčky
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
- Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
- Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
- Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
- Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli
a ozdobte ho.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Zdroj: Hana Králová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.