Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Naši vinaři přivážejí z Paříže 38 medailí!

Naši vinaři přivážejí z Paříže 38 medailí!

12. 3. 2018 - Moravští a čeští vinaři uspěli na prestižní soutěži vín Vinalies Internationales v Paříži.

Celkem 16 zlatými a 22 stříbrnými medailemi tak opět potvrdili, že na Moravě vyrábí vína světové úrovně. Prezentaci moravských a českých vín v soutěži finančně podpořil Vinařský fond a technicky ji zajistilo Národní vinařské centrum.

Zlatou medailí bylo oceněno 16 vín, což je o 6 více než loni, dalších 22 vín se může pochlubit medailí stříbrnou.

„Prestižních světových soutěží je na světě více, ale zlaté medaile z kolébky světového vinařství budou mít vždy výjimečný zvuk. A když se těch zlatých medailí sejde hned 16 pro 15 různých vinařství, vypovídá to poměrně hodně o kvalitě moravských vín,“ komentoval letošní výsledky Ing. Pavel Krška z Národního vinařského centra, které účast našich vín techniky zajišťovalo.

Nejvíce se letos v Paříži dařilo vinařství Znovín Znojmo a.s., které získalo dvě zlaté medaile za Ryzlink rýnský, ledové víno 2015 a Tramín červený, pozdní sběr 2015. Další úspěšným vinařstvím bylo Vinařství Horák s jednou zlatou za Cabernet Moravia rosé, pozdní sběr 2017 a třemi stříbrnými za Veltlínské zelené, pozdní sběr 2017, Hibernal, pozdní sběr 2017 a Rosé Horák, pozdní sběr 2017, vinařství Bohemia Sekt s.r.o bylo oceněno jednou zlatou (Louis Girardot Brut 2012) a dvěma stříbrnými (Bohemia sekt Prestige brut 2015 a Bohemia sekt Prestige brut – Chardonnay 2015), stejně jako Štěpán Maňák, který si veze zlatou za Irsai Oliver, moravské zemské víno 2017 a dvě stříbrné za Cabernet Sauvignon rosé, moravské zemské víno 2017 a Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2016.

Soutěž vín Vinalies v Paříži patří dle mého názoru k absolutní špičce, a to po stránce profesní, expertní i společenské. Je zde velmi výrazné zastoupení enologů napříč kontinenty, jenž je velmi vhodně a citlivě doplněno o someliéry, obchodníky s vínem, experty z řad prestižních magazínů a vydavatelství, které se zabývají vínem a enologii. Navíc, díky velmi rigoróznímu hodnocení se zde medaile opravdu neudělují jen tak. Celkově má Vinalies obrovskou prestiž, která byla tento rok posunuta ještě výše, protože celá soutěž byla během hodnocení úspěšně certifikována velmi prestižním auditem. V letošním roce byla naše vína velmi úspěšná. Můžeme být právem hrdí, že se u nás, pod rukama našich zkušených ekologů rodí tak krásná vína,“ sděluje Martin Šmíd, sommelier Znovínu Znojmo, který zasedal v porotě soutěže.

Nejlepší vína ze soutěže se na podzim opět objeví v proslulé publikaci 1000 Vins du Monde, kde se s nimi seznámí také milovníci nejlepších světových vín v zahraničí. Publikace 1000 Vins du Monde je často označována za vinařský ekvivalent známého michelinského průvodce světem gastronomie.

 

O soutěži Vinalies Internationales www.vinalies-internationales.com/en/.

Každoročně Unie francouzských enologů organizuje jednu z nejprestižnějších světových vinařských soutěží. Přes 5 dnů, porota složena z největších odborníků se shromažďovala každé ráno, aby mohla hodnotit přes 3000 vín z celého světa. Ocenění získána na této soutěže jsou vysoce ceněna vinaři, ale i spotřebiteli.

 

Více o vínech na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz

Sledujete vinařské dění i na facebooku: https://www.facebook.com/vinazmoravy.vinazcech

 

04049-0002_(4)n.jpg

 

 

Zdroj: Dominika Uhrová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz