14. 3. 2018 - Také vás pokaždé polije pot, když před vás postaví asijský pokrm a k tomu hůlky? Pro ty, kteří se ještě nenaučili ovládnout mistrovství konzumace jídel hůlkami, tady máme praktický návod.
Věděli jste, že jídelní hůlky se od sebe různě liší? Například ty japonské jsou krátké a subtilní, zatímco čínské poznáte tak, že jsou spíše delší. S oběma typy se ale nakládá stejně. Slouží vám tedy k tomu, abyste s jejich pomocí dopravili jídlo do úst.
Napoprvé se manipulace s hůlkami může zdát nemožná a schopnost dostat s nimi pokrm do úst téměř nereálná. Ale stačí trocha cviku a každý může toto východoasijské umění ovládnout. Jak na to? Podívejte se na postup krok po kroku:
V asijské kuchyni, stejně jako všude na světě platí určitá pravidla stolování. Například se na stole může objevit mísa s jídlem, ze které jí všichni dohromady. Do takové mísy byste rozhodně neměli zapíchnout hůlky, které jste měli v ústech. Jak z toho ven? Použijte servírovací hůlky anebo si jídlo naberte opačným koncem hůlek, kterým nejíte.
Konzumace hůlkami vás nemusí stresovat. Pokud si chcete být jistí, zkuste toto umění nejprve natrénovat doma a až pak vyrazit do sushi baru. Uvidíte, že s trochou praxe vám to půjde jedna radost.
Zdroj: Text + foto návodu jak používat hůlky - milujusushi.cz
Ilustrační foto v úvodu: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.