Štamgast & Gurmán

SKVĚLÝ POMOCNÍK PŘI VAŘENÍ - TABASCO

SKVĚLÝ POMOCNÍK PŘI VAŘENÍ - TABASCO

23. 3. 2018 - Tabasco je v kuchyni pojmem. Lze ho totiž použít na dokořenění téměř jakéhokoli jídla.

Hodí se do salátů, omáček, luštěnin, na maso, míchaná vejce, ale i na zmrzlinu nebo do nápojů. Bez tabasca by se neobešel ani známý koktejl Bloody Mary. Co ještě o tabascu nevíme?

Historie tabasca

První omáčku tabasco poprvé připravil Edmund McIlhenny před téměř sto padesáti lety v americké Louisianě. Nejdřív ji podával jen rodině a přátelům, ale omáčka se stala natolik oblíbenou, že Edmund založil firmu McIlhenny, která je nejznámějším a také nejstarším výrobcem tabasco omáček na světě.

Proč ho používat?

Tabasco, ač se to nemusí na první pohled zdát, je zdraví velice prospěšná omáčka. Snižuje hladinu cholesterolu, ničí tukové a nádorové buňky, zrychluje metabolismus, pomáhá trávení, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje krevní cirkulaci. Působí preventivně proti otravě jídlem a je také základem všemožných receptů proti kocovině. Zajímavostí také je, že obsahuje 3krát více vitamínu C než pomeranče. Papriky, ze kterých je tabasco vyráběno, obsahují nulové kalorie a mají nízký obsah sodíku, proto je tabasco vhodné i při různých dietách (nízkocholesterolové, nízkosodíkové, nízkokalorické, nízkosacharidové a dalších). Navíc tabasco je koncentrované, takže ho stačí vždy jen pár kapek a vydrží vám opravdu dlouho.

Výroba

Omáčka tabasco se vyrábí pouze ze tří přísad. Rozdrcené papriky s trochou soli napřed zrají tři roky v dubových sudech, poté se k nim přidá francouzský vinný ocet a další sůl. To je vše. Nepoužívají se žádná dochucovadla ani chemické konzervanty

Tabasco omáčky se vyrábí v různých variantách, podle papriček, ze kterých byly vyrobeny. Největší klasikou je tabasco z červených paprik. Nejjemnější a nejméně pálivé je tabasco ze zelených paprik. Pálivější je tabasco chipotle, které je vyrobena ve verzi kouřem sušeného chilli. Tou nejostřejší a nejexotičtější omáčkou tabasco je habanero, které je dochucováno mangem, česnekem, papájou a cibulí.

 

 

Zdroj: Redakce Můžeme jíst zdravěji, www.muzemejistzdraveji.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz