23. 3. 2018 - Jestli se po ránu neobejdete bez šálku kávy, určitě si tento nápoj užijete i v lahodných dezertech. Káva ve spojení s pečením je klasika, která nikdy nezestárne.
Prozradíme vám, jak kávu v kuchyni nejlépe využít a po kterém druhu sáhnout.
Silná káva zvýrazní chuť a dodá vůni čokoládovým dortům nebo koláčům. Vůbec nejznámější varianta dezertu, který se pojí s kávou, je tiramisu. Rozhodně ale není jedinou pochoutkou, kterou si s kávou můžete připravit.
Možná vás to překvapí, ale do dezertů nepatří výběrová káva. Naopak, doporučuje se používat pouze rozpustnou kávu. Na rozdíl od té mleté se totiž zcela rozpustí v horké vodě. Tím pádem se snižuje riziko, že by v dezertu zůstaly kousky zrnek a výsledný pokrm obsahoval částečky, které by jeho chuť zrovna nevylepšily.
O tiramisu už jsme mluvili – a možná jste ho sami doma i vyzkoušeli. Kde jinde ale můžeme kávu v kuchyni využít? Vyzkoušejte kombinaci s brownies, přimíchejte kávu do čokoládového dortu anebo kávu spojte s cukrem a krémem a vytvořte dokonalou polevu. Káva vám skvěle poslouží i při přípravě vánočního cukroví.
Při práci s kávou v kuchyni se držte receptu. U tiramisu platí, že piškoty se namáčí do vychladlé kávy. A třeba u takových kávových řezů se káva míchá společně s rozpuštěným máslem. Pokud se chystáte třeba na trubičky s kávovou náplní, budete kávu šlehat společně s vejci a cukrem, dokud vám nevznikne požadovaný krém.
V každém případě si na kávě v dezertech bezpochyby pochutnáte. Dejte se do pečení a připravte si kávovou sladkost, kterou si všichni zamilují.
Zdroj: vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.