Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

5 tipů, jak si vychutnat sushi ještě více

5 tipů, jak si vychutnat sushi ještě více

26. 3. 2018 - Víte, jak si co nejlépe vychutnat sushi?

Namáčíte si sushi do sójové omáčky tak, že ho celé ponoříte? A víte, že se to nemá? S oblíbeným japonským pokrmem se totiž pojí speciální zásady stolování. Není to povinnost, ale platí, že když budete sushi jíst „správně“, tak si ho také mnohem více vychutnáte. Poradíme vám, jak na to.

Jak správně jíst sushi

Za zlozvyky při konzumaci sushi vás sice z restaurace nevyhodí, ale neuškodí se naučit správný postup. Kromě toho, že vám bude pokrm více chutnat, tak také prokážete šéfkuchaři respekt, jaký si za svou práci zaslouží. Nejedná se o nejlevnější pokrm, tak proč se při jeho konzumaci rovnou nenaučit něco nového z japonské kultury?

 

Na správném servírování sushi záleží

Pokud dostanete sushi v restauraci na porcelánovém či keramickém talíři, dřevěné míse nebo mramorové desce, poznáte, že jste na správném místě. Právě tradiční nádobí stojí za mnohem lepší chutí, a tím pádem i prožitkem z oblíbeného japonského pokrmu. Jíme očima, proto si jistě můžete lépe vychutnat sushi, když bude hezky naservírované.

Rozdíl udělá také způsob konzumace. Věděli jste, že sushi můžete jíst i rukama? V lepších restauracích proto dostanete také oshibori – ručník na očištění rukou. Pokud jíte hůlkami, dejte si pozor, abyste jimi netřeli o sebe. V Japonsku se to považuje za nezdvořilé a můžete tím urazit šéfkuchaře.

I na domácím servírování sushi zálěží! Pořiďte si krásnou japonskou keramiku a posuňte své doma připravené sushi na jinou úroveň.

 

04079-sushi-748139_960_720.jpg

 

Do sójové omáčky se namáčí ryba, ne rýže

Jedna z nejčastějších chyb se týká sójové omáčky. Sushi se do ní správně namáčí rybou dolů a jen tak zlehka. Namáčejte jej tak akorát, abyste cítili chuť sójové omáčky, ale aby zároveň nepřebila chuť samotného sushi. Pokud si tento oblíbený japonský pokrm dopřáváte doma, myslete na kvalitu sójové omáčky. Jak poznáte tu pravou? Přečtěte si to v našem článku. Nejznámější sójová omáčka značky Kikkoman má už více než 300 letou tradici. Vyrábí se podle tradičním receptury z původních 4 ingrediencí, jimiž jsou sójové boby, pšenice, voda a sůl. Sójová omáčka Kikkooman zraje několik měsíců, aby se rozvinula její charakteristická chuť a vůně.

 

Nemíchejte wasabi s omáčkou

Wasabi je doplňkem k sushi nejen díky své pikantní chuti, ale také pro své antibakteriální vlastnosti. Dokáže totiž hubit bakterie, které se mohou v syrových rybách vyskytovat. Wasabi by nemělo plavat v sójové omáčce.  Vlastně by s ní vůbec nemělo přijít do styku předtím, než se do sushi zakousnete. Japonská etiketa praví, že se troška wasabi přidává na tu stranu, kterou jste do omáčky nenamočili. Věděli jste to?

 

Zázvor jako „čistič“ mezi jednotlivými kousky sushi

Netušíte, co na vašem talíři se sushi dělá zázvor? Nevíte, kdy jej jíst a k čemu slouží? Na rybu ani na rýži nepatří. Zázvor konzumujte vždy zvlášť mezi jednotlivými kousky. Slouží totiž k vyčištění chuti, aby vaše chuťové pohárky byly připravené na další sousto. A proč je zázvor růžový? Jedná se o nakládaný zázvor. Ten se připravuje z mladého zázvoru nakrájeného na tenké plátky. Tyto plátky se naloží do švestkového octa a díky tomu je pak nakládaný zázvor nasládlý a narůžovělý.

 

04079-salmon-2454443_960_720.jpg

 

Postupujte od libových ryb k tučnějším

Pokud máte na svém talíři více druhů sushi, je lepší nejprve začít s těmi libovými a postupně se propracovat k rybám tučnějším. Když budete toto pravidlo dodržovat, zabráníte tak tomu, aby ryby s výraznější chutí přebily ty méně výrazné a užijete si tak všechny chutě naplno.

Mysleli jste si, že si už nemůže vychutnat sushi lépe? Vyzkoušejte tipy, které jsme vám v tomto článku představili, a sami poznáte, že to jde. Vychutnejte si tento vynikající japonský pokrm tak, jak si to zaslouží, a užijte si pravý gastronomický zážitek.

 

 

 

Zdroj: milujusushi.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz