Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Salát coleslaw: Známe důvod jeho popularity

Salát coleslaw: Známe důvod jeho popularity

3. 4. 2018 - Ať už jste si ho vychutnali společně se šťavnatým steakem nebo ho znáte spíše z rychlého občerstvení, salát coleslaw pro vás určitě není žádná neznámá. Přesto vás o něm možná pár věcí překvapí. Které to jsou?

Co to ten coleslaw vlastně je?

Slovo coleslaw pochází z holandského koolsla, což znamená zelný salát. V Nizozemsku také tato pochoutka přišla na svět. Ačkoliv se často přidává spíše jen jako příloha k hlavnímu jídlu, coleslaw může být dobrou cestou, jak do sebe dostat co nejvíce nutričně prospěšných látek.

Coleslaw se skládá z několika ingrediencí a každá z nich dává výslednému receptu jedinečnou chuť. Tradiční recept obsahuje také majonézu nebo podmáslí s octem a kořením, součástí některých variant jsou nastrouhané mrkve, rozinky a další zdravé ingredience. Nicméně hlavní přísada, která z coleslawu dělá zdravý pokrm, je nastrouhané syrové zelí.

Pokud si kupujete už připravený coleslaw, dejte si pozor, aby neobsahoval ingredience, které by jeho zdravotní benefity snižovaly. Může to být například přidaný cukr a sůl nebo příliš mnoho oleje. Nejlépe uděláte, když si tuto pochoutku připravíte sami. Je to jednoduché!

 

Zelí a jeho zdravotní benefity

Zelí patří mezi košťálovou zeleninu, stejně jako například brokolice nebo květák. Tyto druhy zeleniny jsou známé pro svou schopnost bránit vzniku rakoviny. Experti proto doporučují, abychom konzumovali minimálně jeden až dva hrnky této zeleniny dvakrát až třikrát do týdne. Zejména zelí je skvělým zdrojem sinigrinu, který je velmi účinný při ochraně před rakovinou tlustého střeva, prostaty a močového měchýře.

Zdravotní benefity zelí se zvyšují, když se tato zelenina konzumuje syrová. I proto je coleslaw tak ceněný – protože na rozdíl od ostatních jídel, které obsahují zelí, se v tomto salátu objevuje v syrové formě.

Kromě toho zelí také snižuje cholesterol, je skvělým zdrojem vlákniny a je bohaté na vitamin C a vitamin K. Navíc dodává našemu tělu vápník, draslík, vitamin A, vitamin B6, mangan a folát.

Přesvědčili jsme vás, že salát coleslaw si jednoduše musíte dopřát? Tak se vrhněte na následující recept a připravte si zdravý coleslaw v pohodlí domova.

 

04092-white-cabbage-1393859_960_720.jpg

 

Recept na zdravý salát coleslaw

Ingredience:

  • 6 lžic řeckého jogurtu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžičku medu
  • sůl a pepř na ochucení
  • 4 hrnky strouhaného zelí (můžete rozdělit na 2 hrnky červeného a 2 hrnky zeleného zelí)
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience kromě zelí a mrkve ve velké míse a dobře promíchejte.
  2. Poté přidejte mrkev a zelí a můžete servírovat.

Záleží na vás, jestli si coleslaw připravíte k obědu jako přílohu anebo si na něm pochutnáte jako na zdravé večeři. V každém případě nebudete litovat!!!

 

 

Zdroj: milujusteak.cz

Foto: Pixabay


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz