3. 4. 2018 - Je tu čas zelených výhonků. Jídlo na talíři udělají krásně barevné. Jaro už voní ve vzduchu a bylo by škoda si dny více nepřiblížit k nejbáječnějšímu období roku.
Důležitá rada: používáte-li nejrůznější natě a výhonky, vždy je přidávejte až nakonec kuchyňské přípravy jídla. Natrhané či nasekané by se měly dávat do pokrmu těsně před podáváním a ideálně je tepelně neupravovat. Jen v takovém případě si zachovaní nejen svou krásnou vůni, chuť, pro oko jasně zelenou barvu, ale hlavně nezničíte cenné látky, které ocení vaše tělo.
„Bylinky a natě obsahují látky s pozitivním účinkem na zdraví. Jde o vitamíny, zejména vitamín C a A. Z minerálních látek jmenujme například draslík, hořčík, vápník či železo. Dále takzvané fytochemikálie, například flavonoidy, karotenoidy, sulfidy, monoterpeny a další, které v organismu působí preventivně. Mají antibakteriální, antivirové, antioxidační, protizánětlivé účinky. Pomáhají snižovat hladinu krevních tuků, regulují hodnoty krevního tlaku a podobně,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová a dodává: „Tyto látky se nacházejí zejména v zelenině a ovoci. Natě však znamenají velmi příjemné zpestření.“ A některé umějí i pomáhat od obtíží či jim předcházet, například těžší jídla udělají stravitelnější. Jmenujme například mátu peprnou či oregáno.
Jde to levně
Vyrazit pro natě do supermarketu či na farmářský trh, to chce mít naditou peněženku. Jarní bylinky nejsou nikterak laciné. Začněme však od těch nejlevnějších, které si můžete vypěstovat během pár dnů doma na okně.
Pro rychlost jsou obchody
Pokud nepatříte mezi zahradníky či nemáte čas čekat, rychlené bylinky koupíte v každém lepším obchodě s potravinami. Jsou buď v květináči, ty déle vydrží čerstvé, nebo jen již odstřižená nať v krabičce pro okamžité použití. Vybrat si potom stačí podle chuti a připravovaného jídla.
Po jakých bylinkách sáhnout?
Jak je použít
Zelená natě a bylinky můžete použít podle chuti opravdu na jakákoli jídla, slaná i sladká. K jarním svačinám či večeřím však patří chleba s tvarohem, do nějž se jemně nakrájí cibulka a navrchu se bohatě posype pažitkou či petrželkou. Výborné jsou také, když se přidají mezi zeleninu i ovoce při výrobě šťáv a smoothie.
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.