4. 4. 2018 - Jako každý rok, tak i ten letošní, se do Kroměříže sjeli tuzemští a zahraniční gastronomové za účelem konání mezinárodní gastronomické soutěže „Gastro Kroměříž 2018“.
Soutěž byla zahájena ve čtvrtek 22. března 2018 a šlo již o 7. ročník této dvoudenní soutěže, který již tradičně pořádala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži. Celá soutěž probíhala v prostorách společenského sálu na ulici Pavlákova. Po celou dobu soutěže se mohla zúčastnit i široká veřejnost, která měla možnost shlédnout výkony všech soutěžících ve všev šesti kategoriích, které soutěž nabízela. Obdobně jako v minulém roce byly na facebookových stránkách průběžně zveřejňovány fotografie a také aktuální vstupy ze soutěže.
Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži je významná hlavně vysoko nastaveným kreditem, který garantuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR a také Asociace hotelů a restaurací ČR. Hodnotící komise všech oborů byla složena vybranými certifikovanými komisaři.
Letošní 7. ročník opět přilákal i sestavu zahraničních soutěžících, kteří zajišťují především prestižnost soutěže. Pro tuzemské soutěžící je právě účast cizinců ze zahraničních škol skvělou příležitostí pro vzájemnou komunikaci, procvičení a zdokonalení cizího jazyka, ale i navázání nových přátelských vztahů nebo třeba zajímavý pohled na regionální zvláštnosti v jednotlivých zemích. Přivítali jsme soutěžící ze slovenské Nitry, z portugalského Santo Tirso, dále také studenty z italského Bardolina a z polské Wodzislawy.
Soutěžilo se ve dvou dnech ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
V letošním ročníku soutěže měli kuchaři za úkol připravit 4 porce pokrmů se základní surovinou vepřovou krkovičkou bez kosti. Na celou přípravu měli limit 45 minut. V tomto časovém limitu měli soutěžící prezentovat 2 druhy tepelné úpravy této vepřové krkovičky. Stejně jako v minulých letech, tak i letos, byly pro soutěžící nastaveny velmi tvrdé diskvalifikační podmínky odpovídající prestižnosti soutěže. Bylo mezi nimi například nerespektování hygienických zásad, pozdní nástup na pracoviště i neodpovídající oblečení.
Soutěžním úkolem cukrářů bylo připravit 6 kusů CUPCAKES s tematikou „Jak jde čas“. Šlo o zdobené muffiny, na jejichž přípravu měli soutěžící 50 minut + 25 minut na zdobení. Komise zde hodnotila nejen estetický dojem výrobků, ale také hygienu, pracnost a chuť. Z celkových šesti kusů připravených cupcakesů byly dva určeny pro degustaci komisařů. Zbývající 4 kusy výrobků byly výstavní. Hodnotící komise byla zastoupena cukrářskými odborníky, zástupci AKC ČR.
Cukráři senioři měli podstatně těžší úkol než jejich mladší kolegové. Jejich úkolem bylo vytvořit dort se stejnou tematikou „Jak jde čas“. Každý dort mohl mít maximálně 5 kilogramů. Součástí byl též degustační vzorek o hmotnosti 0,5 kilogramů, který byl zhotoven ze stejných surovina a stejných materiálů jako vystavený výrobek.
Úkolem sommelierů bylo kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie též servis vína dle rozlosování (bílé, červené a růžové víno) a doporučení vhodného pokrmu nebo vhodné zařazení do menu. Velkou roli hrála také komunikace sommeliera s hostem. Časový limit na přípravu pracoviště byl 5 minut a stejný čas byl na servis.
Odborníkům v servisu kávy byla věnována baristická soutěž. Soutěžící měli za úkol připravit 3x Espresso macchiato, 2x Cappuccino a 2x Latté macchiato. Hodnotila se technika práce, komunikace s hostem, profesionální přístup, stejnost provedení nápojů a samozřejmě hygiena práce. Časový limit byl 11 minut + 5 minut na úklid.
Na závěr je slušné popřát soutěžícím hodně zdaru a úspěchů i v jiných soutěžích a samozřejmě poděkovat všem osobnostem a odborníkům, kteří soutěž zaštiťovali.
Výsledková listina 7. ročníku Gastro Kroměříž 2018
Kuchař junior:
Kuchař senior:
Cukrář junior:
Cukrář senior:
Barista:
Sommelier:
Zdroj: Eva Kočířová
Foto: Aneta Valigurská
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.