Štamgast & Gurmán

Ing. Vladimír Zíka: uvařili jsme nový ležák, první sklenice naplníme po velikonocích

Ing. Vladimír Zíka: uvařili jsme nový ležák, první sklenice naplníme po velikonocích

23. 3. 2018 - Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna. Sládek tvrdí že bude výjimečné. Zeptali jsme se Ing. Vladimíra Zíky, ředitele pivovaru Holba…

Slyšel jsem, že vaříte nový ležák s hercem Krobotem? Proč zrovna s ním?

Pan Miroslav Krobot je nejen herec, ale také režisér. Holba s ním již na několika uměleckých projektech spolupracovala a nyní se tato spolupráce, dosud v oblasti umění, rozšiřuje i do pivovarnictví. Pan Krobot je rodák ze Šumperku, svoje mládí prožil právě v Jeseníkách a dosud se do rodných míst rád a často vrací. Má vztah nejen k horám, ale také zdejším lidem. Vzájemná spolupráce je tedy přirozená.

 

Už máte pro nový ležák jméno? Bude to další velikán?

Ano, nový ležák už má svoje jméno, ale než ho zveřejníme, poprosím ještě o trpělivost. My v Holbě pevně věříme, že nové pivo bude časem podobně oblíbené jako Šerák a jeho jméno jim připomene Jeseníky. Vztah k nim určitě má.

 

04102-chmel_horsky.jpg

 

Hodně se mluví o vaší vodě, ze které pivo vaříte? Je pravda, že máte vlastní?

Voda je základ každého piva. V pivu je jí zhruba 90 procent objemových, tedy naprostá většina. Je logické, že voda vlastnosti piva významně ovlivňuje. V Holbě máme výhodu, že máme vlastní zdroje vody přímo v areálu pivovaru. Je to voda mimořádně kvalitní a zdroje jsou pro naše potřeby naprosto dostatečné.

 

V čem bude ležák jedinečný?

Především svojí osobitou charakteristikou. Vtiskne mu ji receptura i jedinečné suroviny.  Je to především slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků.  Použili jsme ho vůbec poprvé jako unikátní koření pro naše pivo. Horský chmel si sklízíme sami a ručně, tak jako dříve. Výjimečný je i slad, který dává našemu pivu majestátné tělo.

 

Vy sám pijete častěji ležák nebo spíš lehčí piva.

Pivo mám velmi rád, je mým koníčkem a zároveň i prací. To je výborná kombinace, kterou bych přál i ostatním. Zda si dám raději ležák nebo výčepní pivo, případně pivo světlé či tmavé, o tom rozhoduje řada okolností: roční nebo denní doba, počasí, jídlo, ke kterému mám pivo pít, příležitost, při které mám pivo pít, společnost, se kterou mám pivo pít a taky moje vlastní nálada a chuť. Parametrů může být i více, je to velmi individuální. Mám rád typ piva, kterému se říká český ležák, tedy pivo spodně kvašené, s vyšší plností a správně nachmelené, tedy s vyšší, ale příjemnou hořkostí a výrazným chmelovým aroma.

 

04102-Zika_ve_sklepe.jpg

 

Jak vnímáte protikuřácký zákon osobně a jak postihl vaše hospody?

Sám jsem nekuřák, takže mě osobně se tento zákon prakticky netýká. Zastávám však názor, že kouření v hospodě, kavárně nebo baru je rozhodnutí majitele nebo provozovatele. A na zákazníkovi pak je to, jestli do takového zařízení dobrovolně půjde nebo vyhledá jiné, pro něho vhodnější. Českou hospodu vnímám jako fenomén a cigaretový kouř ho nikdy neohrozil. Stalo se tak bohužel až nyní. Hospoda je místem sociálního kontaktu, je skutečná není virtuální a má smysl. Především na venkově a v malých obcích zejména je hospoda jediné místo, kde se mohou lidé potkat, pobavit se, probrat věci, které jsou pro ně důležité, domluvit se na vzájemné pomoci.  A stát v zimě venku, abych si mohl zakouřit, nikoho nebaví. Významnou část svých dlouhodobých zákazníků máme v malých obcích v horách, a právě tyto hospůdky protikuřácký zákon zasáhl nejvíce.

 

Děkujeme za rozhovor.

 

 

 

! ČLÁNEK V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU !

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz