9.4.2018 - Medvědí česnek je jarní bylinka, která působí antibakteriálně i proti plísním, pomáhá ke snížení krevního tlaku a nejlépe ji využijeme v čerstvém stavu.
Česnek medvědí (Allium ursinum) je blízkým příbuzným česneku, cibule a pažitky. Jedná se o vytrvalou bylinku nižšího vzrůstu (20-40 cm), která má jen několik přízemních protáhlých listů vyrůstajících z úzké cibulky pod zemí. Vyraší v březnu a dubnu, když ještě nejsou olistěné stromy, v květnu jej ozdobí bílé a drobné květy s typickou česnekovou vůní, vytvoří se plod – tobolka. Poté listy uvadnou, nadzemní část rostliny odumře a v podobě podzemní cibule čeká rostlina do příštího jara – v letních měsících tak už tuto bylinku nepotkáme.
Nejlépe se medvědímu česneku daří v lužních a listnatých lesích, kde je dostatek vlhkosti a spíše stín – máte-li v zahradě stinný vlhčí kout, můžete jej zde zkusit i vysadit. Bylinku je vhodné sbírat před dobou květu, kdy je však lehce zaměnitelná s listy konvalinky vonné, které jsou velmi jedovaté – k rozlišení pomůže právě typická vůně listů medvědího česneku. Tato bylinka nepatří mezi rostliny chráněné, její porosty ale bývají "drancovány" lidmi, kteří ji sbírají ve velkém pro další prodej.
Medvědí česnek obsahuje vysoký podíl vody (90 %), dále jsou v něm zastoupeny bílkoviny a jednoduché sacharidy, nejméně obsahuje tuků. Mnohem důležitější je však obsah dalších látek - podobně jako klasický česnek obsahuje i tato bylinka sirné sloučeniny, které jsou zodpovědné nejen za chuť a vůni (jemnější než u klasického česneku), ale mají i pozitivní zdravotní účinky. Dále v něm najdeme také látky s antioxidačním účinkem, vitamíny (provitamín A - betakaroten, vitamíny B1 a B2, C) a minerální látky (draslík, železo, zinek, vápník a hořčík). Medvědí česnek pomáhá:
Medvědí česnek lze upravovat za studena i za tepla, při tepelné úpravě ale rychle ztrácí své aroma i chuť. Můžeme jej také sušit a uchovat jako koření. Nejlepší je ale čerstvý.Zpracovávají se listy i cibulky – krájením či sekáním se z nich uvolňují vonné silice a také specifická chuť.
suroviny: polotučný, nebo měkký tvaroh – 200 – 250 g, menší svazek medvědího česneku, sůl, pepř
Svazek medvědího česneku pečlivě opláchneme (a případně vytřídíme jiné listy, které se do něj mohou připlést), nakrájíme a nasekáme ho na jemné kousky. Tvaroh dáme do mísy a jemně jej promícháme, dále přidáme nasekaný medvědí česnek a společně pečlivě promísíme nebo krátce prošleháme. Na závěr dochutíme trochou soli a pepře. Podáváme s celozrnným pečivem, nebo kváskovým chlebem.
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.