11. 4. 2018 - Období od dubna do června patří králi zeleniny, na kterého nenechá dopustit žádný skutečný gurmán – chřestu.
Tuto lahůdku si lidé vychutnávají již přes pět tisíc let, některé historické prameny jej vyobrazují dokonce jako přírodní elixír mládí. Chřest je opravdu bohatým zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek a vitamínů. Jejich účinky blahodárně působí na náš organismus. Plodina má zároveň specifickou delikátní chuť a v kuchyni ji můžete zpracovávat mnoha způsoby. Stačí pouze zvolit mezi zelenou či bílou variantou. Zelený chřest obvykle nevyžaduje loupání, oproti tomu bílý zbavujeme slupky pomocí škrabky. Můžete ho vařit v jemně osolené vodě, grilovat, zapékat nebo přeměnit ve výborné polévky, nebo přílohy k masu.
Nadcházející grilovací a chřestovou sezonu propojil v perfektním receptu oblíbený šéfkuchař Ondřej Slanina. Tento recept snadno připravíte ke všednodenní rodinné večeři.
2 kusy kuřecího prsa s kostí a kůží, snítka plocholisté petržele, tymiánu a oregana, 1 lžíce olivového panenského oleje, 40 g másla, sůl a pepř; 1 stroužek česneku, 20 ml olivového oleje, 300 g bílého oloupaného chřestu, růžový pepř, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 1 ks šalotka
Bylinky nasekáte najemno, smícháte s máslem a utřeným česnekem se solí. Bylinkové máslo vložíme pod kůži prsa. Prso opepříte a potřete olejem. Vložíte do rozpáleného grilu na drůbež a pečete. Po upečení necháte odpočinout asi 5 minut na teplém místě a osolíte. Chřest vložíte do grilu na program zeleniny a grilujeme doměkka. Osolíte a opepříte růžovým pepřem. Šalotku nakrájíte najemno, vložíte do rendlíku, zalijete vínem a redukujete asi na 1/5. Poté zašleháte máslo a výpek z kuřete. Případně osolíte.
„Tefal Optigrill+ přináší zcela nové možnosti grilování. I začátečník hravě zvládne pomocí tohoto inteligentního grilu připravit maso s ideálním propečením, stačí si nastavit vaše preference. Maso obecně doporučuji propékat středně, tak aby zůstalo měkké, křehké a plné šťávy uvnitř. Kuře supreme vkládejte do grilu kůží nahoru, protože při vypékání se uvolňuje tuk a krásně stéká přímo na maso, tím se chutě skvěle propojují,“ říká šéfkuchař Ondřej Slanina.
Zdroj: Mgr. Martin Šemík, redakčně kráceno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.